Koolstofnanobuisjes vergroten oppervlak koolstofschuim

Het oppervlak van hard koolstofschuim is met een factor duizend te vergroten door er koolstofnanobuisjes op te laten groeien. Daarbij blijf je een open, poreuze structuur houden. Het ‘hairy foam’ is daarmee een veelbelovende drager voor katalysatormateriaal, zo meldde de Eindhovense promovendus Patrick Wenmakers en zijn promotor Jaap Schouten vorige week in het Journal of Materials Chemistry.

Het artikel haalde zelfs de cover, mede omdat Wenmakers zelf met een 3D-tekenprogramma een pakkende omslagillustratie wist te produceren.

De promovendus vergelijkt het harige schuim met een negatief van de gebruikelijke katalysatordragers. In plaats van nanoporiën met de katalysator er in krijg je nanohaartjes net de katalysator er op. Vooreel zou moeten zijn dat het schuim veel minder stromingsweerstand oplevert dan zo’n vaste drager, terwijl het katalysatoroppervlak hetzelfde blijft.

Het koolstofschuim is gewoon te koop. Wenmakers verspreidde er eerst wat nikkeldeeltjes overheen, die als katalysator dienden voor de buisjesvorming. Eteen diende daarbij als koolstofbron.

Het bedrijfsleven betaalt mee aan Wenmakers’ onderzoek, maar de promovendus kan nog niet zeggen wanneer de eerste paktische toepassingen zijn te verwachten.

bron: Engineers Online

Onderwerpen