Nadolol.

Minstens één bètablokker werkt veel minder goed als je er groene thee bij drinkt. Kwestie van een lamgelegd transporteiwit, waarschuwen Japanse onderzoekers in het tijdschrift Clinical Pharmacology & Therapeutics.

Misschien heeft die groene thee dus wel het leven gered van sommige hartpatiënten die, mede dankzij de frauderende internist Don Poldermans, meer bètablokkers voorgeschreven kregen dan goed voor ze was.

De bètablokker in kwestie heet nadolol. De Japanners dienden er 30 mg van toe aan aan tien gezonde vrijwilligers, in combinatie met groene thee. Voordien hadden die ook al gedurende twee weken 700 ml groene thee per dag gedronken.

Achteraf bleek de nadololconcentratie in hun bloedplasma 85 procent lager dan bij andere vrijwilligers die al die tijd alleen water hadden gekregen. De bloeddrukverlaging die je van die nadolol verwacht, was uiteraard navenant minder.

Nader onderzoek leerde dat dat komt door de uitschakeling van ‘organic anion transporting polypeptide 1A2’ (afgekort OATP1A2), een eiwit dat nadolol (en een hele reeks andere geneesmiddelen) door de darmwand pleegt te helpen.

Welke component uit de thee hiervoor verantwoordelijk is is nog een raadsel. Het zou dus kunnen dat gewone zwarte thee hetzelfde effect heeft. Eerder werd echter al ontdekt dat grapefruitsap óók niet samengaat met bètablokkers, wat automatisch de gedachte doet opkomen dat het de antioxidanten wel weer zullen wezen.

bron: BBC News

Onderwerpen