Diagnostische thuistests kun je het beste aflezen met Google Glass. De interpretatie kun je dan overlaten aan beeldherkenningssoftware die eventueel niet alleen jou maar ook de medische zorg inlicht, stellen Californische onderzoekers in ACS Nano.

Hun publicatie suggereert dat de uitdaging vooral zit in het zorgen dat de bril het type thuistest herkent en weet waar de relevante gekleurde streepjes moeten zitten. Met de tamelijk primitieve opname-apparatuur van de huidige Google-betatestbrillen is dit kennelijk een stuk minder triviaal dan het lijkt.

De hardware van die brillen heeft ook zo zijn beperkingen, en dát is volgens de auteurs de belangrijkste reden dat ze de interpretatie van de plaatjes overlaten aan een externe server die via een smartphone verbinding met de bril legt.

Dat leidt wel tot de noodzaak om die plaatjes een uniek label mee te geven, als garantie dat er geen resultaten door elkaar worden gehaald. De auteurs gebruiken hiervoor een QR-blokjescode die ze van tevoren printen, uitknippen en op de thuistest plakken. Met als extra complicatie dat de beroerde opnamekwaliteit van de Google-bril die code dusdanig verpest dat een extra beeldbewerkingsslag nodig is om hem weer leesbaar te maken.

Tot nu toe is het uitgeprobeerd met twee typen tests: eentje voor hiv en een voor PSA-eiwit dat een indicatie is voor mogeljke prostaatkanker. Ze stellen dat het vrijwel altijd goed gaat.

Opvallend is wel dat ze helemaal niets zeggen over mogelijke gevolgen voor de privacy. En dat terwijl ze al hebben uitgeprobeerd of ze de testresultaten over Google Maps heen konden projecteren, om zo bijvoorbeeld zichtbaar te kunnen maken hoe een epidemie zich verspreidt.

Het wachten is op een zwangerschapstest die alleen via Google Glass is af te lezen, waarna online-aanbieders van positiekleding, luiers en fopspenen de uitslag nog eerder vernemen dan jijzelf.

bron: ACS Nano

Onderwerpen