Darmbacterie levert op afroep therapeutisch eiwit af

Engelse microbiologen hebben de darmbacterie Bacteroides ovatus voorzien van een extra gen dat codeert voor keratinocyte groeifactor-2, een therapeutisch eiwit dat een essentiële rol speelt bij reparatie van de darmwand. Bij muizen kun je hiermee de chronische darminfectie colitis behandelen, zo schrijven Simon Carding (Institute of Food research, Norwich) en collega’s binnenkort in het tijdschrift Gut.

Het grote voordeel van dit idee is dat de eiwitten worden geproduceerd op de plek waar ze nodig zijn (Carding gaat er van uit dat B.ovatus van nature goed de weg weet in de darmen) en dat ze niet onderweg worden afgebroken in het maagzuur.

Bijzonder aan de modificatie is tevens dat de bacteriën alleen het eiwit uitscheiden wanneer ze eerst xylaansuikers te eten krijgen. Dat betekent dat je de activiteit, en dus de hoeveelheid eiwit in de darm, via de voeding kunt regelen.

In 2000 publiceerde het team van Lothar Steidler (Universiteit Gent) al een vergelijkbare modificatie, waarbij Lactocuccus lactis het eiwit interleukine-10 ging produceren. Ook dat hielp tegen colitis, maar toen was de eiwitproductie nog niet regelbaar.

Onduidelijk is of die regeling echt essentieel is bij colitisbestrijding. Maar Carding werkt nog aan een dozijn andere gemodificeerde bacteriën, waaronder eentje die een angiogeneseremmer tegen darmkanker uitscheidt. Daarbij zou het wel eens veel belangrijker kunnen zijn om de eiwitsynthese een beetje te kunnen afremmen.

bron: naturenews

Onderwerpen