Gen laat wijnstokken extra resveratrol aanmaken

Chinese onderzoekers hebben door genetische modificatie wijnstokken gecreëerd, waaraan bladeren groeien met een resveratrolgehalte dat 5,5 keer groter is als normaal. Als datzelfde ook voor de druiven blijkt te gelden kan dat een interessante ‘gezondheidswijn’ opleveren, denkt het weekblad New Scientist.

Resveratrol is een polyfenol dat in verschillende vruchten voorkomt, maar vooral in rode druiven. Verschillende onderzoeksresultaten suggereren dat de stof de levensduur van cellen verlengt, en de kans op hartkwalen vermindert.

Verantwoordelijk voor de resveratrolproductie is het enzym stilbeensynthase (STS). Er zijn verschillende genvarianten in omloop die voor STS coderen, en de ene is actiever dan de andere. De Chinezen maakten gebruik van een STS-gen dat recent is aangetroffen in een wilde Chinese druivensoort (Vitis pseudoreticulata). Door dat gen in te bouwen de konden ze de resveratrolproductie van de wijndruif (Vitis vinifera) spectaculair opvoeren, zo melden ze in het tijdschrift Plant Cell, Tissue and Organ Culture.

Volgens de onderzoekers is extra resveratrol overigens vooral nuttig om de weerstand van wijnstokken tegen meeldauw en andere schimmelinfecties te verbeteren. Of ze brood zien in de gezondheidsclaims, valt uit de publicatie niet eens op te maken.

bron: NewScientist.com

Onderwerpen