Amerikaanse onderzoekers van het Georgia Institute of Technology melden dat ze gekleurde polymeren doorzichtig kunnen maken met een kleine stroomstoot. De techniek kun je toepassen op onder andere zonnebrillen en werkt veel sneller dan huidige methodes, aldus de onderzoekers in ASC Applied Materials en Interfaces.

De groep van John Reynolds gebruikt zogenaamde electrochromische polymeren. Deze polymeren kun je oxideren met een elektrische stroom van één volt en dan verliezen ze hun kleur. Dit gebeurt alleen bij polymeren die in de geoxideerde staat geen zichtbaar licht meer absorberen. De kleur kan weer worden teruggebracht door het materiaal te reduceren met een negatief voltage. Deze eigenschappen zijn handig voor zonnebrillen of ramen, maar ook het leger kan deze techniek gebruiken voor camouflage.

In samenwerking met BASF hebben de onderzoekers de polymeren gebruiksvriendelijker gemaakt. Ze hebben verschillende kleuren gesynthetiseerd en deze stoffen gemixt om elke denkbare kleur te maken. Het materiaal kan nu makkelijk op een ondergrond worden gespoten en met een printer kun je zelfs patronen maken.

De eerste zonnebril is ook al gefabriceerd door de onderzoekers. Hoewel van kleur veranderende zonnebrillen niet nieuw zijn, zorgen de electrochromische polymeren ervoor dat de schakeling veel sneller gaat. In enkele seconden wordt je glas doorzichtig. In het montuur zit een kleine batterij verwerkt die de stroom levert.

Extra documenten

Klik op de link om deze bestanden te downloaden en te bekijken