Door de resten van cd’s en dvd’s te verkolen en te activeren, kun je actieve kool maken dat heel efficiënt CO2 en waterstof adsorbeert. Amerikaanse en Poolse onderzoekers publiceren deze nieuwe recyclemethode in ACS Sustainable Chemistry & Engineering.

Momenteel gebruikt de industrie vaak lignine of steenkool als basis voor actieve kool. Cd’s en dvd’s bestaan voornamelijk uit een polycarbonaat van bisfenol A. De benzeenringen in deze structuur zorgen ervoor dat het materiaal reactief genoeg is om te activeren.

Mietek Jaroniec van de Kent State University en zijn collega’s maken de actieve kool door de schijven te wassen met een waterstofchloride oplossing in een ultrasoon bad. Zodra alle verf en lak weg is, verkolen ze de resten één uur lang in een oven van 500 °C.

Ze hebben de koolstof op twee verschillende manieren geactiveerd, met KOH en CO2, om te kijken welke activering het beste product opleverde. In het geval van KOH gebeurt dit in een oven van 700 °C onder een stikstof atmosfeer. Om met CO2 te activeren verhitten de onderzoekers de koolstof tot 920 °C onder een CO2-stroom.

De producten zijn microporeus en hebben een erg groot inwendig oppervlak. De activatie met KOH levert hierbij de meeste poriën en dus ook het grootste oppervlak op. De koolstof is goed in staat om CO2, waterstof en benzeen te adsorberen. De onderzoekers willen de kool graag toepassen als filtermateriaal in fabrieken, of als materiaal om energie op te slaan.