De komende 5 jaar zet DSM vooral in op groei van de bestaande activiteiten in ‘snel groeiende economieën’. Nu komt daar 32 procent van de omzet vandaan en in 2015 moet dat 50 procent zijn, waarbij de omzet in China zelfs moet zijn verdubbeld tot 3 miljard dollar per jaar. Dat is de kern van het nieuwe vijfjarenplan dat het bedrijf vandaag (donderdag) heeft gepresenteerd aan de financiële wereld.

Het strategisch plan, onder het motto ‘DSM in motion: driving focused growth’ is het vervolg op Vision 2010, dat tegen de uiterste gebruiksdatum aan zit.

 

Volgens DSM-ceo Feike Sijbesma zijn de doelen uit Vision 2010 grotendeels gehaald, ondanks de economische crisis. Belangrijk is vooral dat de transformatie tot ‘life sciences en materials sciences’-concern nu is afgerond: een van de laatste ongewenste dochters, citroenzuurfabriek Citrique Belge, in Tienen, werd deze week verkocht. Er zijn voorlopig geen plannen om aan dat portfolio nog iets wezenlijks te wijzigen.

 

Wel worden de ‘emerging business areas’ DSM Biomedical en White Biotechnology verder uitgebouwd; die laatste wordt daartoe omgedoopt tot DSM Bio-based Products & Services. Onder de naam DSM Advanced Surfaces komt er een derde EBA bij.

 

Voor de rest zet het concern dus in op uitbouw van bestaande activiteiten. Volgens Sijbesma moet de groei uit 4 hoeken komen: nieuwe economieën, innovatie, duurzaamheid, en andere bedrijven die worden overgenomen of als partners gestrikt.

 

Daarbij gaat de aandacht vooral uit naar China, waar investeringen ter waarde van één miljard dollar op het programma staan. Ook komen er nieuwe ‘Innovation Centers’ in China en in India, en mede daardoor moet het aandeel van nieuwe (= minder dan 5 jaar oude) producten groeien van 12 naar 20 procent van de omzet.

 

Een verdere maatregel in die richting is de verplaatsing van de hoofdkantoren van DSM Anti-Infectives, DSM Engineering Plastics and DSM Fibre Intermediates naar Azië, om dichter bij de grootste groep klanten te zitten. Om diezelfde reden verhuist het hoofdkantoor van DSM Biomedical naar de VS. Over eventueel medeverhuizen van de R&D wordt niets gezegd; sowieso benadrukt Sijbesma dat het banenverlies ‘minimaal’ zal zijn.

 

Voor eventuele acquisities is volgens cfo Rolf-Dieter Schwalb 1,5 tot 2 miljard euro
in kas. Welke prooien hij op het oog heeft, wilde hij uiteraard niet verklappen.

 

Beleggers reageerden donderdag overwegend negatief op de plannen. De koers van het aandeel DSM daalde met een paar procent. De Financiële Telegraaf citeert ABN Amro-analist Mark van der Geest die spreekt van “zodanig ambitieuze doelstellingen dat ze onrealistisch worden.” Vooral de voorspelde autonome omzetgroei van 5 tot 7 procent per jaar is volgens hem weinig reëel, gezien het verleden.

 

DSM heeft intussen wel reden om met ambitieuze doelen te komen. In het Financieele Dagblad waarschuwden beurskenners gisteren (woensdag) dat het concern steeds meer zélf een overnamekandidaat dreigt te worden, juist omdat het niet snel genoeg groeit. Als voor de hand liggende kopers zingen vooral de namen rond van BASF en Solvay; dat laatste bedrijf heeft een paar miljard in kas door de verkoop van de farmadivisie aan Abbott.

 

Of DSM zich met deze plannen nog lang de haaien van het lijf kan houden, is zeer de vraag. Waarbij dan wel meespeelt dat het huidige management absoluut geen behoefte lijkt te hebben om de zaak te verkopen, terwijl een vijandige overname heel Limburg tegen de koper in het harnas jaagt.

 

bron: DSM

Onderwerpen