Australisch micromotortje past in slagader

Australische onderzoekers hebben een elektromotortje ontwikkeld met een diameter van een kwart millimeter, klein genoeg om in de menselijke bloedbaan te injecteren. Uiteindelijk zou het een miniatuurrobot kunnen aandrijven die het werk doet dat nu nog met katheters wordt gedaan, zo staat te lezen in het Journal of Micromechanics and Microengineering.

Het motortje is gebaseerd op een piëzo-elektrisch element, een loodzirkonaattitanaatkristal dat beurtelings uitzet en krimpt wanneer je er een elektrische wisselspanning op zet. De lineaire beweging wordt in een draaiende beweging omgezet via een roestvaststalen buisje, waar een spiraalvormige groef in is gefreesd.

Bij proeven leverde het motortje een vermogen van 4,25 microwatt, bij een toerental van 1295 rpm.

Uiteindelijk willen de Australiërs er een zweepstaart (flagellum) aan hangen, afgekeken van de E.coli-bacterie. Berekeningen laten zien dat het voortstuwingsvermogenin heorie voldoende moet zijn om in de bloedstroom vooruit te komen.

Volgens onderzoeksleider prof. James Friend (Monash University) zjn tegenwoordig alle elektronicacomoponenten in geminiaturiseerde vorm verkrijgbaar, behalve motortjes. “De huidige modellen zijn nauwelijks anders dan die uit de jaren vijftig.”

bron: Institute of Physics, BBC News

Onderwerpen