Ultrafijn stof in dieselrook is niet alleen slecht voor de longen maar ook voor hart en bloedvaten. Dat hebben onderzoekers van de University of Edinburgh (Schotland) experimenteel vastgesteld. Ze weten alleen nog niet precies hoe het komt, melden ze in het European Heart Journal.

Met subsidie van de British Heart Foundation stelden Mark Miller en collega’s gezonde vijwilligers bloot aan het soort atmosfeer dat je in een zwaar vervuilde stad aantreft, en keken wat het effect was op de bloedvaten. Daarbij dienden ze óf de gassen uit zo’n stinkstad toe, zoals koolstofmonoxide en stikstofdioxide, óf de roetdeeltjes van minder dan een micrometer diameter die in dieselrook plegen te zitten.

Resultaat: het kan allemaal een verhoogde bloeddruk opleveren, maar alleen de nanodeeltjes beschadigen daadwerkelijk de bloedvaten. Dat lijkt te komen doordat er stoffen op zitten die vrije radicalen genereren.

De volgende vraag is welke stoffen precies. Misschien kun je die in de toekomst selectief verwijderen, bijvoorbeeld door aanpassingen aan de brandstof.

De belangrijkste boodschap is voorlopig dat effectieve roetfilters nog veel harder nodig zijn dan we al dachten. Zolang die nog niet algemeen zijn ingevoerd, kunnenmensen met een hartkwaal beter niet te lang in de buurt van een drukke verkeersweg rondhangen.

bron: University of Edinburgh

Onderwerpen