De meeste chemische bedrijven zullen de komende 10 jaar grondig moeten veranderen, anders halen ze 2020 niet eens. De wereld om die bedrijven heen verandert namelijk ook vele malen sneller dan vroeger, zo stelt adviesbureau Deloitte in een dinsdag verschenen rapport.

In het rapport getiteld ‘The chemical multiverse’ noemt Deloitte een aantal economische en culturele ‘megatrends’ die de komende jaren de kop gaan opsteken. Zoals globalisering, duurzaamheid, kwaliteit van de gezondheidszorg, gebrek aan grondstoffen, veranderende consumptiepatronen en urbanisering. Dat biedt enorme kansen voor bedrijven die er op in weten te spelen. Maar voor concerns die gewoon willen blijven doen wat ze altijd al deden en denken dat de economie vanzelf wel weer aantrekt, breken barre tijden aan.

 

Het rapport is een vervolg op ‘The decade ahead’, dat eind 2009 verscheen. Daarvoor werden 231 chemische bedrijven doorgelicht, en werd gesproken met 150 topmanagers binnen de branche. Er kwam uit dat de meeste bedrijven eigenlijk al 25 jaar onder toenemende druk staan door afnemende marges, financieringsproblemen, valse concurrentie door staatsbedrijven uit andere werelddelen, en gebrek aan bètatalent. Gesuggereerd wordt dat ze zichzelf eigenlijk al hebben overleefd en dat ze de komende 10 jaar de klasse 5-orkaan over zich heen dreigen te krijgen die ze definitief van de kaart blaast.

 

De redding zit uiteraard in innovatie, en dan niet incrementeel maar radicaal, en liefst volgens een ‘open’ model zodat zo veel mogelijk onderzoekers er over kunnen meedenken.

 

Het Financieele Dagblad citeert Deloitte-partner Cees Jorissen: “Als je marges onder druk staan en je hebt niet de juiste R&D om de juiste innovaties op te brengen omdat je organisatie log en inflexinbel is, kom je minder ver. Als R&D in het DNA zit van de onderneming en als er de flexibiliteit is om met andere partijen te innoveren en nieuwe wegen in te slaan, kom je een heel eind.”

 

Volgens hem zijn er in Nederland genoeg ‘kleine, wendbare, innoverende’ bedrijven die zomaar ineens de grote chemische concerns links zouden kunnen inhalen. Omdat ze dingen doen waar de grote jongens niet aan hebben gedacht, maar waar de consument wél naar vraagt.

 

bron: FD, Deloitte

Onderwerpen