De kolossale inktvis Mesonychoteuthis hamiltoni valt géén potvissen of schepen aan, maar hapt hooguit zo nu en dan in een visje dat per ongeluk langs zijn bek zwemt. Agressiever gedrag laat zijn metabolisme namelijk niet toe, zo rekenen Rui Rosa en Brad Seibel voor in het Journal of the Marine Biological Association of the UK.

De onderzoekers hebben simpelweg de thermodynamica van kleinere inktvissoorten geëxtrapoleerd, rekening houdend met het feit dat M. hamiltoni een Antarctische soort is die bij voorkeur leeft in water van anderhalve graad Celsius. Ze schatten dat het inktvismetabolisme onder die condities slechts 0,036 micromol zuurstof per uur en per gram lichaamsgewicht verstookt, en dat de hele inktvis per dag niet meer dan 45,1 kilocalorie nodig heeft. Dat komt ongeveer overeen met 30 gram vis.

 

Let wel: de inktvis in kwestie is het grootste ongewervelde dier ter wereld. Naar schatting kan hij maximaal 15 meter lang worden, en 500 kilo zwaar. Het helpt wel dat hij koudbloedig is, maar met deze energie-input kan zo’n kolos hooguit een beetje ronddobberen en nu en dan met een tentakel iets eetbaars binnenhalen.

 

Uit isotopenanalyse is overigens bekend dat dat ‘eetbaars’ vaak een Antarctische ijsvis is. Die wegen een kilo of vijf, wat zou betekenen dat de inktvis aan eentje genoeg heeft voor een half jaar.

 

Als het waar is, dan zet het alle gangbare theorieën over de kolossale inktvis op hun kop. In feite is van deze dieren nauwelijks iets bekend. Heel nu en dan wordt er eentje gevangen en eventueel op sterk water gezet. Van de relatie met potvissen staat alleen maar vast dat die nogal eens door de maag (van de potvis) gaat.

 

Dat M. hamiltoni zelf ook een agressief roofdier zou zijn en misschien wel de legendarische ‘kraken’ die complete schepen mee naar de diepte trekt, is eveneens een kwestie van extrapolatie. Van het gedrág van kleinere inktvissoorten, om precies te zijn.

 

Het verklaart intussen niet hoe de kolossale inktvis ooit zo kolossaal kan worden. Mogelijk eten onvolwassen exemplaren toch iets meer.

 

Of de berekening klopt niet.

 

bron: BBC News

Onderwerpen