100 professoren verdacht van goedkeuren proefschriften tegen betaling

Ongeveer 100 hoogleraren uit heel Duitsland worden verdacht van het goedkeuren van proefschriften tegen betaling. Dat heeft het openbaar ministerie in Keulen zaterdag bevestigd na berichten in het tijdschrift Focus.

Het zou vooral gaan om ‘Honorarprofessoren’, dat zijn ‘vrijwillige’ docenten van buiten de universiteit die wél alle rechten van gewone hoogleraren hebben maar niet voor hun onderwijsactiviteiten worden betaald. Ze zouden onder meer werkzaam zijn in Frankfurt, Tübingen, Leipzig, Rostock, Jena, Bayreuth, Ingolstadt, Hamburg, Hannover, Bielefeld, Hagen, Keulen en Berlijn. Volgens persofficier Günther Feld lopen hun vakgebieden uiteen van rechten en medicijnen tot economie en ingenieurswetenschappen.

Volgens Focus kregen ze 4.000 tot 20.000 euro voor elke promovendus die ze tegen beter weten in aan een bul hielpen.

Het Deutsche Hochschulverband, de beroepsvereniging van universitaire wetenschappers, laat weten dat deze doctorstitels uiteraard niet meer zullen worden erkend. Ook wil men promovendi voortaan onder ede laten verklaren dat dissertaties zonder ongeoorloofde hulp van buitenaf tot stand zijn gekomen.

De zaak kwam eerder dit jaar aan het rollen toen een hoogleraar van de rechtenfaculteit van de Leibniz-Universität in Hannover voor drie jaar achter de tralies verdween. De rechter achtte bewezen dat hij smeergeld had aangenomen van 68 promovendi. Bovendien had hij een aantal studentes aan hogere cijfers en/of baantjes geholpen in ruil voor seks.

De smeergeldbetaling bleek te lopen via een bemiddelingsbureau in Bergisch-Gladbach. Dat adverteerde in kranten en vakbladen met de belofte, aspirant-promovendi snel aan een titel te helpen. Daartoe zou worden gezocht naar een ‘geschikte’ promotor en zou worden meegedacht over een passend onderwerp voor het proefschrift. Dat een percentage van het tarief naar de promotor in kwestie ging, stond er uiteraard niet bij. De bedrijfsleider van het bureau zit inmiddels een straf van 3,5 jaar uit en moet bovendien 75.000 euro boete betalen.

Volgens het dagblad NRC gaat het om een bedrijf genaamd West Promotionshilfe. Kennelijk is het nog steeds actief.

bron: Focus, Rheinische Post, NRC.nl

Onderwerpen