Nederland gaat kolencentrales inruilen voor windparken en andere duurzame energiebronnen. Dat is de kern van het Energieakkoord voor duurzame groei, dat kabinet, bonden, werkgevers en milieuorganisaties willen sluiten. De concepttekst ligt inmiddels ter goedkeuring bij hun achterbannen, zo liet de Sociaal-Economische Raad woensdagochtend weten.

Dat het concept klaarlag, was overigens dinsdag al uitgelekt.

Voorlopig staat alleen een samenvatting van acht kantjes online. Daaruit blijkt dat wordt gemikt op een besparing op het ‘finale’ Nederlandse energieverbruik van gemiddeld 1,5 procent per jaar, en een toename van het aandeel van duurzame energie van 4 naar 14 procent tussen nu en 2020 (16 procent in 2023). De implementatie moet bovendien 15.000 nieuwe banen opleveren.

Voor die besparing wordt sterk ingezet op isolatie van zowel huur- als koopwoningen, op hergebruik van industriële restwarmte en op énergieprestatiekeuringen’(EPK’s) als prikkel.

De hernieuwbare energie moet vooral uit windparken komen. De bijstook van biomassa in kolencentrales wordt niet meer al te hard gestimuleerd. De vijf oudste kolencentrales gaan in 2016 en 2017 dicht.

Het woord ‘schaliegas’ komt in de samenvatting niet voor, maar er wordt wel opgemerkt dat gascentrales voorlopig belangrijk blijven.

Met de banken, de verzekeraars en de pensioenfondsen worden afspraken gemaakt om de financiering van al deze projecten van de grond te krijgen.

Uiterlijk op woensdag 4 september (dus binnen een week) moeten de achterbannen laten weten of ze akkoord gaan met dit onderhandelingsresultaat.

bron: SER

Onderwerpen