“Ze wisten het in maart al”

In China zijn 19 mensen gearresteerd wegens betrokkenheid bij het mengen van melamine door babymelk. Verwacht wordt dat er nog meer koppen zullen rollen (al dan niet letterlijk), nu duidelijk wordt dat de verantwoordelijke producent Sanlu al maanden vermoedde dat er iets mis was met de melk.

Tot nu toe zijn minstens 432 baby’s in het ziekenhuis opgenomen met nierstenen, veroorzaakt door de melamine. Eén zou er aan zijn overleden. De hoeveelheid melkpoeder die uit de schappen is gehaald, zou zijn opgelopen tot meer dan 8.200 ton.

Volgens de Chinezen is het besmette melkpoeder alleen in China en in Taiwan verkocht.

Melamine wordt door malafide toeleveranciers aan melk toegevoegd om het eiwitgehalte hoger te laten lijken. Routine-analyses kijken allen naar het organisch stikstofgehalte en zien niet of die stiktof uit peptiden of uit melamine komt. De krant Beijing News heeft van een Sanlu-manager vernomen dat het bedrijf pas vorige maand analyse-apparatuur heeft aangeschaft die wél melamine kan aantonen.


De Chinese overheid werd pas vorige week officieel op de hoogte gebracht van het probleem. Maar achteraf wordt gemeld dat er al sinds maart klachten over de melk waren.


De Nieuw-Zeelandse melkcoöperatie Fonterra, die 43 procent van de aandelen Sanlu bezit, zou de Chinese partners op 2 augustus al dringend hebben aangeraden om het melkpoeder uit de schappen te halen. Dat is echter pas afgelopen donderdag gebeurd.

Het Chinese persbureau Xinhua weet zelfs te melden dat gezondheidsfunctionarissen in de provincie Gansu half juli al hebben geconcludeerd dat 16 baby's een zeldzame nieraandoening hadden opgelopen na het drinken van Sanu-melk. Er werd echter niet landelijk ingegrepen. Onduidelijk is wat er waar is van geruchten dat de media zijn gesommeerd om er over te zwijgen tot ná de Olympische Spelen en de Paralympics.

Het schandaal is extra pijnlijk omdat Sanlu een van de grootste melkfabrieken van het land is en eigenlijk een voorbeeldfunctie zou moeten vervullen wat de voedselveiligheid betreft.

bron: BBC News

Onderwerpen