Nieuwe truc om inhoud van (pas nog) levende cellen te bepalen

De nieuwste manier om het metabolisme van levende cellen te bestuderen, is om één zo’n cel ter plekke op te blazen en de restanten in een massaspectrometer te zuigen. Hoe het moet, leggen Akos Vertes en Bindesh Shrestha (George Washington University) deze week uit in het tijdschrift Analytical Chemistry.

De gebruikte techniek is een variant op laserablatie-elektrospray-ionisatie (LAESI). Hierbij stel je weefsel bloot aan infraroodlicht met een golflengte van 2940 nm. In dit golflengtegebied vertoont water een sterke absorptiepiek, met als gevolg dat je heel weinig licht nodig hebt om het monster te laten verdampen. De damppluim introduceer je vervolgens via een elektrospray in je MS.

Om met deze techniek één afzonderlijke cel te laten verdampen, gebruiken de Amerikanen een germaniumoxide-glasvezel met een diameter van 450 micrometer.

Het grote voordeel van deze techniek is dat je de te bemonsteren cellen niet eerst uit hun natuurlijke omgeving hoeft te halen. Het celmetabolisme is immers vaak sterk van die omgeving afhankelijk.

bron: American Chemical Society

Onderwerpen