Aan metabolieten in het bloed kun je de kans aflezen op permanente beschadigingen van de luchtwegen als gevolg van een overdosis sterk vervuilde lucht. Dat blijkt achteraf uit bloedmonsters die kort na de aanslag op het World Trade Center zijn afgenomen bij brandweerlieden, schrijven Anna Nolan en collega’s van New York University in het tijdschrift BMJ Open Respiratory Research.

Tijdens de aanslag, en tijdens de opruimingswerkzaamheden daarna, werden zo’n 9.000 brandweerlieden blootgesteld aan stof dat vol zware metalen, asbest en andere toxische stoffen zat. Sindsdien wordt hun longfunctie jaarlijks gecheckt, en daaruit blijkt dat inmiddels bijna een op de tien kampt met wat WTC Lung Injury (WTC-LI) is gaan heten. Maar anderen hebben nog steeds nergens last van.

Nolan en collega’s hebben nu oude bloedmonsters geanalyseerd van vijftien brandweerleiden met ernstige WTC-LI, en die vergeleken met bloed van vijftien gezonde collega’s. Daarbij keken ze in eeerste instantie naar 580 metabolieten.

De analyseresultaten voerden ze aan een ‘lerend’ algoritme, waarbij ze tevens de individuele mate van blootstelling aan WTC-stof aangaven.

Er komen inderdaad statistisch relaties uit tussen de longproblemen en de concentraties van een paar dozijn metabolieten. En veel van die relaties zijn volgens de onderzoekers biochemisch prima verklaarbaar. Zo zie je een teruggang in aminozuren met vertakte ketens, zoals leucine en valine, waarvan al eerder werd aangetoond dat ze als voedingssupplement helpen tegen ándere COPD-achtige longaandoeningen. Ook zie je een toename van vanillylmandelaat, een stresshormoon.

De onderzoekers lijken nog niet zo ver te zijn dat ze met hun algoritme de kans op longaandoeningen bij andere brandweerlieden kunnen voorspellen, maar daar werken ze uiteraard wel naar toe.

Nolan sluit trouwens ook niet uit dat je via dieetaanpassingen de geconstateerde metabole afwijkingen kunt corrigeren, en zo de kans op longaandoeningen kunt verkleinen.

bron: NYU Langone Health