Aan een tyrosinekinase genaamd PEAK1 is alvleesklierkanker in een vroeg stadium te herkennen. Het zou ook een ‘target’ voor geneesmiddelen tegen deze vorm van kanker kunnen zijn, schrijven onderzoekers uit San Diego, Californië, in het tijdschrift Cancer Research.

Als Richard Klemke (UCSD) en collega’s gelijk hebben, is het de eerste betrouwbare biomarker voor alvleesklierkanker (pancreatisch ductaal adenocarcinoom, afgekort PDAC). Deze vorm van kanker is berucht vanwege de uiterst lage overlevingskans: tegen de tijd dat de patiënt klachten krijgt, zit de tumor er al zo lang en zijn er al zo veel uitzaaiingen dat er meestal niets meer aan valt te doen.

Door intensieve bestudering van een database met genetische expressieprofielen in tumoren, hebben de Amerikanen nu ondekt dat de aanmaak van PEAK1 in een zeer vroeg stadium begint. Dit kinase-eiwit blijkt dan een essentiële signaalfunctie te vervullen bij de celdeling binnen de tumor. Schakel je bij muizen het bijbehorende gen uit, dan blijven hun tumoren een stuk kleiner en verloopt de uitzaaiing niet soepel meer.

Onderzoek van menselijke tumoren heeft inmiddels uitgewezen dat dáár ook meer PEAK1 in zit dan normaal.

De volgende stap is om een stof te vinden die de aanmaak en/of de werking van PEAK1 blokkeert, en om uit te proberen of dat daadwerkelijk effect heeft op menselijke alvleesklierkanker.

Of je ook gezonde mensen voortaan regelmatig op PEAK1 moet gaan testen, kan nog een interessante discussie worden.

bron: UCSD

Onderwerpen