Over een paar jaar hoopt Michelin autobanden te kunnen leveren op basis van plantensuikers. De Fransen gaan daarvoor samenwerken met Amyris, een Amerikaanse specialist in synthetische biologie.

Eerder ging de Amerikaane concurrent Goodyear al een partnerschap aan met Danisco-dochter Genencor, met precies hetzelfde doel voor ogen. Die twee zijn al iets verder: de eerste proefbanden zijn al gemaakt en gesproken wordt van commercialisering in 2012.

Amyris denkt zelf aan 2015. Het bedrijf uit Californië is gespecialiseerd in het kunstmatig versterken van metabole routes, die van nature in gistcellen zitten maar die normaal gesproken nauwelijks tot expessie komen. In eerste instantie leverde dat een goedkoop productieproces op voor het antimalariamiddel artemisinine; het Franse sanofi-aventis is momenteel bezig dit op te schalen ten behoeve van ontwikkelingslanden.

Vervolgens is Amyris weer uit de farma gestapt. De laatste jaren concentreert het bedrijf zich op bio-farneseen, een molecuul met een skelet van 15 koolstofatomen dat als basis kan dienen voor allerlei fijnchemische specialiteiten, waaronder detergenten, cosmetica en smeermiddelen. Je kunt er ook biobrandstoffen van maken, al is dat commercieel nog niet zo interessant.

Maar farneseen is ook te beschouwen als een keten van 3 isopreenmoleculen. Isopreen dient al tientallen jaren als grondstof voor personenautobandenrubber. Wereldwijd kun je daar héél erg veel van verkopen, zeker als je de prijs kunt opdrijven door je rubber een ‘groen’ imago mee te geven.

(Overigens heeft Michelin al eens banden geproduceerd die daadwerkelijk groen waren in plaats van zwart. Ze waren gewoon op aardoliebasis maar het gebruikelijke roet was vervangen door silica, wat een kleurloze band opleverde die je elke gewenste kleur kon geven. Gemikt werd op modebewuste autorijdende dames, maar die trapten er niet in)

Hoe het proces van Goodyear en Genencor in elkaar zit, is niet duidelijk. Maar het zal wel net zoiets zijn.

bron: naturenews

Onderwerpen