Stalen pijpleidingen kunnen dramatisch snel stuk gaan wanneer je er bio-ethanol doorheen pompt. Door beginnende metaalmoeheid veroorzaakte scheurtjes groeien wel 25 keer sneller dan wanneer er alleen maar lucht in de leiding zit, zo meldden onderzoekers van het National Institute of Standards and Technology (NIST) deze week tijdens een congres in Californië.

De onderzoekers waarschuwen dat bedrijven, die oude olie- en gasinstallaties hergebruiken om bio-ethanol te transporteren en op te slaan, wel eens voor nare verrassingen kunnen komen te staan.

De beschadigingen lijken vooral te worden veroorzaakt door de micro-organismen die in industriële bio-ethanol plegen te zitten. Hun metabolisme levert zure afvalproducten op waarvan al veel langer bekend is dat ze bepaalde vormen van corrosie in de hand werken.

Bij het NIST hebben ze het uitgeprobeerd met X52 en X70, twee staalsoorten die vaak voor pijpleidingen worden gebruikt. Bij forse mechanische belasting worden die al significant aangetast door pure biobrandstof, maar het wordt nog veel erger wanneer je er een relevante bacteriecocktail doorheen doet met Acetobacter aceti, een soort die ethanol omzet in azijnzuur.

Men is aan het kijken of een antibacterieel middel het probleem verhelpt.

De proef diende tevens om een gloednieuwe biobrandstof-testfaciliteit uit te proberen. Die bestaat uit een kunststof bak vol bio-ethanol, waarin materiaalmonsters kunnen worden ondergedompeld terwijl ze door een soort hydraulische buigmachine worden blootgesteld aan wisselende mechanische belastingen.

bron: NIST

Onderwerpen