De Belgische overheid is een voorlichtingsactie gestart die burgers waarschuwt voor de gevaren van de chemische industrie. Onder het motto ‘wat doet u als hun sirene gaat’.

De campagne komt voort uit Europese verplichtingen rond zogeheten Seveso-bedrijven. Dat zijn bedrijven die voldoende gevaarlijke stoffen op hun terrein hebben om bij ongelukken een gevaar te kunnen vormen voor omwonenden. In België betreft het momenteel 382 locaties; niet allemaal chemische industrie, maar meestal wel.

In Nederland kan voor rampen met dit soort bedrijven worden gewaarschuwd via hetzelfde landelijke sirenenetwerk dat dienst doet bij dijkdoorbraken, terreuraanslagen, Russen die komen en andere malheur. Bij voorlichtingscampagnes wordt dan ook nooit onderscheid gemaakt tussen verschillende soorten rampen: wat er ook gebeurt, ga naar binnen, sluit ramen en deuren, zet de radio aan en dan hoor je wel wat precies het gevaar is.

Maar in België is het overstromingsrisico geringer en schijnen ze sowieso nooit zoiets als een BB te hebben gehad. Vandaar dat daar de sirenes geen landelijke dekking hebben maar gericht naast de Seveso-bedrijven staan, en dat het nodig is om chemische rampen apart onder de aandacht van de bevolking te brengen.

De boodschap van naar binnen gaan, ramen sluiten en de radio aanzetten, blijft overigens precies hetzelfde.

Het startschot voor de nieuwe overheidscampagne is vandaag (8 november) gegeven door Joëlle Milquet, de federale minister van Binnenlandse Zaken. Beloofd worden voorlichtingsbrochureds, en er is een nieuwe website online die het allemaal gedetailleerd uitlegt. Inclusief zoekfunctie : vind het dichtstbijzijnde risico. En een online-game dat onder het motto ‘be the ultimate survivor’ de kids laat oefenen in het sneller sluiten van ramen dan een ander.

Wat het voor gevolgen zal hebben voor het imago van de Belgische chemische industrie is even afwachten, maar wij vrezen het ergste.

bron: de samenwerkende Belgische overheden

Onderwerpen