Ontvouwend eiwit beschermt E.coli tegen maagzuur

Bacteriën zoals E.coli en Shigella kunnen een verblijf in de maag overleven dankzij een klein chaperonne-eiwit genaamd HdeA, dat door een lage pH wordt geactiveerd en voorkomt dat zijn mede-eiwitten hopeloos gaan klonteren. Dat melden onderzoekers van de University of Michigan op de website van PNAS.

Bij neutrale pH vormen twee HdeA-moleculen een inactief dimeer. Bij een pH van minder dan 3, zoals in maagzuur, gaan de moleculen echter uit elkaar waarna ze zich binnen een fractie van een seconde gedeeltelijk ontvouwen.

Het bijzondere is dat die ontvouwing HdeA niet inactiveert maar juist activeert. Het eiwit wordt flexibeler en kan zichzelf rond willekeurige andere eiwitten vouwen. Die kunnen zichzelf daardoor niet verder ontvouwen, en ook niet irreversibel klonteren. Het lukt zelfs met eiwitten die een paar keer groter zijn dan HdeA zelf.

Onderzoeksleider James Bardwell vergelijkt het met de cellofaantjes die voorkomen dat zuurtjes aan elkaar plakken.

Momenteel probeert hij te achterhalen wat er precies met de verpakte eiwitten gebeurt in de darmen, wanneer HdeA door de lagere pH weer wordt geinactiveerd.

bron: University of Michigan

Onderwerpen