Coat hechtdraad met een acrylaat-copolymeer en er wil zowat geen bacterie meer op groeien. Ideaal dus om het aantal infecties na operaties sterk te verminderen, melden Amerikaanse onderzoekers in het tijdschrift Langmuir.

Het copolymeer is opgebouwd uit de monomeren aminoethylmethacrylaat en butylmethacrylaat, en heeft de afkorting PAMBM meegekregen. De monomeerkeuze is gebaseerd op natuurlijke antimicrobiële peptides. Net als deze AMP’s is PAMBM amfifiel: het bevat zowel hydrofiele als hydrofobe groepen. Hierdoor kan het in bacteriële celmembranen dringen en ter plekke de membraanstructuur dusdanig verstoren dat de bacterie het loodje legt.

Dat PAMBM in een petrischaaltje bacteriedodend is, werd al in 2005 gemeld. Het idee om er hechtdraad mee te coaten, lijkt echter nieuw te zijn.

Nu wordt voor dat hechtdraad nog vaak een desinfecterend middel genaamd VPAS gebruikt, met triclosan (2,4,4’-trichloor-2’-hydroxydifenylether) als actieve stof. Maar triclosan zit tegenwoordig in zoveel consumentenproducten, waaronder zeep en cosmetica, dat bacteriën er massaal resistent tegen dreigen te worden. Zo heel erg effectief was het trouwens sowieso al niet.

Gregory Tew (University of Massachusetts, Amherst) en collega’s hebben nu hechtdraad met VPAS of met PAMBM gecoat, en bepaald wat de uitwerking op Staphylococcus aureus was. Resultaat: VPAS remt alleen de groei terwijl PAMBM de bacteriën daadwerkelijk doodt, en bijna 1.000 maal effectiever is. Bovendien zijn PAMBM-moleculen groter en lekken daardoor minder gemakkelijk weg.

Mocht het nodig zijn, dan is er ook al een assay uitgevonden waarmee je andere acrylaatcombinaties kunt uitproberen om te zien of die nóg effectiever zijn.

bron: American Chemical Society

Onderwerpen