Met behulp van magnetronstraling kun je binnen drie minuten een koolstofnanobuisje aan de punt van een ‘atomic force’-microscoop zetten. Dat maakt het gebruik van zulke tips voor nanotechnologisch onderzoek een stuk aantrekkelijker, zo schrijven Eindhovense chemici in het tijdschrift Nano Letters.

Zo’n AFM-microscoop gebruikt die tip om een oppervlak bijna letterlijk af te tasten. Hoe fijner de tip, des te meer detail kun je zien, tot aan losse atomen toe. Een koolstofnanobuisje zou hiervoor ideaal moeten zijn, maar tot nu toe was het heel lastig om die buisjes netjes op de punt te krijgen. De betere tips kosten dan ook 350 euro per stuk, veel te duur voor routinemetingen.

 

Tamara Druzhinina, Stephanie Höppener en Ulrich Schubert (die laatste is inmiddels verhuisd naar de Friedrich-Schiller-Universität in het Duitse Jena) hebben nu bedacht om met die punt eerst een kobaltnanodeeltje op te pikken. Vervolgens zet je die combinatie in de magnetron, die je verder vult met ethanoldamp bij een druk van 20 bar.

 

Zet je de magnetron aan, dan zal het kobalt spectaculair opwarmen. Dat doen metalen immers altijd in een magnetron. De punt wordt hierdoor heet genoeg om de ethanol te laten ontleden, Uit de gevormde koolstof vormen zich onder de gegeven omstandigheden vanzelf nanobuisjes.

 

Volgens de onderzoekers zijn de zo verbeterde tips niet beter dan wat er nu al te koop is, maar je krijgt die kwaliteit wel in handen voor veel minder geld.

 

bron: Friedrich-Schiller-Universität

Onderwerpen