Kunststof gebruiksvoorwerpen uit je eigen 3D-printer zijn soms ‘groener’ dan massaproducten uit Sjanghai. Dat valt op te maken uit een levenscyclusanalyse die door ACS Sustainable Chemistry Engineering online is gezet.

De rekensommetjes van Megan Kreiger en Joshua Pearce (Michigan Tech) bevatten weliswaar een hoop aannames waar je je vraagtekens bij kunt zetten. Maar ze geven wel te denken, vooral omdat je instinctief verwacht dat een massaproduct het qua energieverbruik altijd op z’n sloffen wint.

De auteurs hebben het uitgerekend voor drie producten: een citruspers, een sproeikop voor een gieter en artisanale Zwitserse speelgoedblokken. Die laatsten worden normaal gesproken uit hardhout gezaagd, de andere twee zijn typische kunststofproducten.

De 3D-printer (een goedkope zelfbouw-RepRap) wint het op een aantal punten. Ten eerste spaar je de bootreis van je producten van China, respectievelijk Zwitserland naar de VS uit (aangenomen is dat de grondstoffen steeds uit eigen land komen zodat het transport dáárvan niet veel energie kost).

Ten tweede verbruikt de printer veel minder materiaal: houten blokken zijn massief en kunststof spuitgietwerk is dat om productietechnische redenen meestal ook, maar met 3D-printen kun je heel gemakkelijk holle voorwerpen creëren met een wanddikte die nog net voldoende mechanische sterkte geeft. De 3D-geprinte blokken bestaan bijvoorbeeld voor driekwart uit lucht.

Een derde voordeel is dat je bij 3D-printen binnen zekere grenzen je eigen kunststof kunt kiezen. Bijvoorbeeld polymelkzuur op biobasis, iets waar geen Chinees ooit een citruspers van zal gaan maken.

Het transport over land van de haven naar de klant, het benodigde verpakkingsmateriaal en de metalen spuitgietmatrijzen hebben de onderzoekers niet eens in de beschouwing meegenomen. Toch komen ze er op uit dat het 3D-printproces 41 tot 6 procent minder energie verbvruikt. Het verschil wordt nog groter als je de thuisprinter voedt met zonne-energie, een factor die je bij een fabriek in het buitenland niet zelf in de hand hebt.

bron: Michigan Tech

Onderwerpen