Wie heeft er een prijs gewonnen? Wie kreeg die subsidie? Of wie heeft er een nieuwe positie gekregen? In Ons kent Ons houden we je op de hoogte van deze personalia.

De meest recente berichten staan bovenaan. Ook nieuws voor onze rubriek? Mail dan naar oko@kncv.nl

***

SVEN

Sven Askes

Beeld: The Videomatic

ERC StG

KNCV-lid Sven Askes (universitair docent aan de Vrije Universiteit Amsterdam) heeft een ERC Starting Grant gekregen voor zijn project HEATPULSE. Met de beurs van max €1,5 miljoen wil Askes katalytische reactoren zo aanpassen dat je de temperatuur razendsnel kunt veranderen en zo precies kunt afstemmen op de chemische reactie die je in de reactor wilt doen. Zie ook de Eye-opener van Askes waarin hij in 1,5 minuut uitlegt waar zijn onderzoek over gaat.

***

Nieuwe aanstelling Professor of Structural Cell Biology (UU)

KNCV- én NVBMB-lid Bert Janssen is aangesteld tot Professor of Structural Cell Biology aan de Universiteit Utrecht. Hoofdpunt in het onderzoek van Janssens groep zal zijn het visualiseren van de onderlinge celinteracties, een voornamelijk fundamentele bezigheid. Maar hij kiest zijn onderzoeksonderwerpen zo uit dat het wel een link naar de praktijk heeft door zich te concentreren op processen die bij ziektes een rol spelen maar nog niet goed begrepen zijn.

***

Nieuwe Captain of Science Top Sector High Tech Systems and Materials

Guus Rijnders, hoogleraar nano-electronic materials aan de Universiteit Twente is vanaf 1 januari de nieuwe Captain of Science van de Top Sector High Tech Systems and Materials. Rijnders laat op LinkedIn weten zich vooral in te willen zetten voor de samenwerking tussen wetenschap en industrie. De topsector High Tech Systems & Materials (HTSM) ontwikkelt en produceert hoogwaardige eindproducten, halffabricaten, componenten en materialen voor klanten over de hele wereld. Als één van de tien topsectoren zijn zij de grote coördinator voor hightech innovatie in publiek-private samenwerking in Nederland en daarbuiten.

***

EYCN Video Competition

KVCV-leden Lore Van den Bergh en Wouter Van Hoey, beide PhD-student aan de UAntwerpen, belandden met hun video (zie onder) op de tweede plaats in de studentencategorie van de 4th Sir Geoffrey Wilkinson European Young Chemists’ Network Video Competition. Het thema was ’Bringing the Sustainable Development Goals to Life’. De winnaars (plek 1, 2 en 3) krijgen een reisbeurs voor het negende EuChemS Chemistry Congress.

***

Nieuwe voorzitter Catalisti en Moonshot

Peter Roose is de nieuwe voorzitter van Catalisti, de speerpuntcluster voor innovatie in chemie en kunststoffen. Peter Roose wordt tegelijk ook voorzitter van de governance board van Flanders Industry Innovation Moonshot, een programma van de Vlaamse regering dat van 2020 tot 2040 jaarlijks 20 miljoen investeert in baanbrekend onderzoek naar klimaatvriendelijke technologie’, zo valt te lezen op de website van Catalisti.

***

Automotive Innovation Award for sustainability

Het Leidse bedrijf LeydenJar heeft de Automotive Innovation Award for sustainability gekregen. ’LeydenJar kreeg de prijs voor de bijdrage van het bedrijf aan de volgende generatie batterijtechnologie voor elektrische auto’s. LeydenJar produceert zuivere silicium anodes voor lithium-ion batterijen, waardoor de batterij een hogere capaciteit heeft, snel kan worden opgeladen en minder belastend is voor het milieu. Dit zal helpen om elektrisch rijden betaalbaarder en toegankelijker te maken’, zo schrijft het bedrijf op LinkedIn.

***

Eerste wetenschappelijke prijs Puratos

Charlotte De Schepper heeft de allereerste wetenschappelijke prijs ‘Puratos’ gewonnen voor haar doctoraat ‘Study of the properties of barley starch granules and amylases and their interplay in the context of malting and brewing’. Deze prijs van € 5 000 bekroont een uitmuntend doctoraat dat een originele bijdrage levert in de voedingswetenschappen, voedingstechnologie en industriële voedingsbiotechnologie, aldus het Fonds Wetenschappelijke Onderzoek – Vlaanderen.

***

Eredoctoraat Universidad de Zaragoza

Emeritus professor Dirk Broer (TU Eindhoven) heeft een eredoctoraat ontvangen van de Spaanse Universidad de Zaragoza. ’De onderscheiding erkent zijn uitstekende werk en prestaties in de wereld van polymeren en zijn nauwe samenwerking met onderzoeksgroepen en instituten in Zaragoza, waaronder de STORM-BOTS onderzoeksgroepen’, aldus de universiteit op LinkedIn.

***

Nieuwe voorzitter en directeur VIG

De Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen heeft sinds 6 februari dit jaar een nieuwe voorzitter in Mark Kramer. Daarmee is hij de eerste onafhankelijke voorzitter van de VIG. Ook treedt een nieuwe directeur aan: Carla Vos die voorheen adjunct-directeur was ging vanaf dezelfde datum aan de slag, aldus een bericht op de website van VIG.

***

Nieuwe benoeming leerstoel Levensmiddelenproceskunde

KNCV-lid Maarten Schutyser is benoemd tot persoonlijk hoogleraar Drying and Dense Food Processing bij de leerstoelgroep Levensmiddelenproceskunde aan Wageningen University & Research. ‘In mijn onderzoek wil ik daarom bestuderen wat er precies gebeurt in voedingsmaterialen tijdens droogprocessen. Dan kunnen we droogprocessen duurzaam herontwerpen’, vertelt Schutyser in een nieuwsbericht van de WUR

***

ERC Proof of Concept voor orgaan-op-chip

Jaap den Toonder en zijn collega’s Hossein Eslami Amirabadi en Laure van der Sanden (allen TU Eindhoven) hebben een ERC Proof of Concept grant in de wacht gesleept voor het verder ontwikkelen van organen-op-een-chip. In dit geval wordt het een bio-geïnspireerd micropompsysteem op basis van “kunstmatige trilharen” (cilia) dat meerdere gelijktijdige tests mogelijk maakt voor organen-op-een-chip. Het kunstmatige op cilia gebaseerde micropompsysteem zal ertoe bijdragen dat organen-op-een-chip een meer commercieel levensvatbare optie wordt in biologische en farmaceutische laboratoria wereldwijd.

***

Nieuwe tenure-track professor UAntwerpen

Aan de Universiteit Antwerpen is sinds 1 februari KVCV-lid Robby Vroemans begonnen als tenure-track professor in het ORSY, de afdeling organische synthese aan het Department of Chemistry.

***

Bert-Weckhuysen-E

Bert Weckhuysen

Vlaamse en Chinese eer

KNCV-lid en wetenschappelijk directeur van ARC CBBC Bert Weckhuysen (Universiteit Utrecht) heeft meerdere eervolle posities ontvangen. Allereerst een eredoctoraat van de Universiteit Gent. Daarnaast is hij benoemd tot Honorary Fellow van de Chinese Chemical Society en is Weckhuysen aangesteld tot Honorary Professor aan de Tianjin University en de East China University of Science and Technology.

***

Inauguratie Vincent Voet

KNCV-lid Vincent Voet werd op 24 januari 2024 officieel geïnaugureerd als lector Circular Plastics bij NHL Stenden. Tijdens zijn lezing ‘People. Planet. Polymer. Een wereld te winnen’ vertelde hij over de veelzijdigheid van plastics en de opportuniteiten die zij ons verschaffen. Ook stond hij in de top drie van Wetenschapstalent 2023 en werd hij als enige Nederlander benoemd tot ‘Rising star’ in hoogwaardig toegepast materiaalonderzoek. 

***

Nico van den Brink

Nico van den Brink

Inauguratie Nico van den Brink

KNCV-sectie MCT-lid Nico van den Brink is 11 januari 2024 geinaugureerd als Professor of Environmental Toxicology aan Wageningen University & Research. In zijn lezing, getiteld ‘Environmental toxicology with a backbone - from mechanisms to biodiversity’ belichtte hij het de impact van chemische stoffen op gewervelde dieren in de natuur. Hij pleitte er voor dat niet alleen het onderzoek op cel en weefselniveau daarbij belangrijk is, ook de doorvertaling naar hogere niveaus tot aan het ecosysteem. Van den Brink wil zich inzetten om dit integrale denken verder te ontwikkelen. Van den Brink is meerdere jaren bestuurslid geweest van de MCT-sectie. In die rol heeft hij zich ingezet de toxicologie en de chemie samen te brengen, een van de belangrijkste doelstellingen van MCT. De KNCV sectie Milieuchemie en de NVT sectie Milieutoxicologie werken samen om kennis en informatie te delen, netwerken te verbreden en het werkveld van de geochemie, milieuchemie en de milieu-toxicologie te versterken.

***

ERC Proof of Concept Grant

Giovanni Maglia, hoogleraar Chemische Biologie aan de Rijksuniversiteit Groningen, heeft onlangs een ERC Proof of Concept Grant toegekend gekregen van de European Research Council (ERC). Voor een betere diagnose van hartfalen werkt hij aan een belangrijk instrument dat gebaseerd is op natriuresis-geleide therapie, waarmee mogelijkheden voor gepersonaliseerde behandeling worden verkend. Door natriuresis te meten via urinetesten met behulp van Point of Care Testing (POCT), kunnen zij de zorg voor ernstig hartfalen verbeteren. Maglio en zijn team gaan een biologisch nanopore-instrument ontwikkelen om de gezondheid van patiënten continu en in real-time te monitoren, met als doel de mogelijkheden van POCT te verbeteren.

***

Batterijbedrijf SOliTHOR krijgt €1.8 miljoen innovatiesteun

De Vlaamse minister van Economie Jo Brouns geeft de Limburgse specialist in batterijtechnologie SOLiTHOR €1.8 miljoen innovatiesteun. Deze subsidie zullen zij gebruiken voor het opschalen van innovatieve solid state batterijtechnologie. Uiteindelijk willen ze deze batterijen toepassen in elektrische vliegtuigen.

***

Luc van Hijfte voorzitter van de EFMC

De Vice-President van Symeres, Luc van Hijfte, wordt de nieuwe voorzitter van de European Federation of Medicinal and Chemical Biology (EFMC). Met zijn expertise in medicijnontdekking en -ontwikkeling, evenals zijn uitgebreide kennis van chemische biologie is hij een uitstekende kandidaat voor deze rol. Van Hijfte heeft de ambitie om tijdens zijn voorzitterschap actief betrokken te zijn bij het aanpakken van dringende wereldwijde gezondheidsproblemen, het ondersteunen van baanbrekende onderzoeksinitiatieven en het begeleiden van de volgende generatie wetenschappers.

***

Nieuwe leden de Jonge Akademie

De Jonge Akademie is onderdeel van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). Elk jaar benoemt zij tien nieuwe leden uit verschillende wetenschappelijke disciplines. Universitair hoofddocent David Fernandez Rivas (Universiteit Twente) is één van deze excellente jonge onderzoekers. Rivas heeft onder andere uitgevonden hoe je medicijnen en vaccins kunt injecteren zonder naalden, namelijk met behulp van microbubbeltjes. De tien nieuwe leden zullen zich de aankomende vijf jaar sterk maken voor projecten op het gebied van wetenschapsbeleid, interdisciplinariteit, internationalisering en de relatie tussen wetenschap en de samenleving.

***

Jop Wolffs

Jop Wolffs

Van Deemter-prijs

Jop Wolffs, student aan de Radboud University wint de Van Deemter-prijs. Sinds 2019 reikt de KNCV Sectie Analytische Chemie (SAC) elk jaar de Van Deemter-prijs uit voor de beste Master-afstudeerscriptie met een duidelijke analytische-chemie component. De prijs werd uitgereikt door Patrick van der Wel (voorzitter jury) tijdens The Analytical Challenge die dit jaar plaatsvond bij de Hogeschool Saxion in Enschede.

***

NWO M2 Grant voor kwantumchemische simulaties

KNCV-leden Remco Havenith en Claudia Filippi ontvingen een NWO M2 subsidie ter waarde van €745.000 voor hun project ‘Chemically insightful excited states via selected-valence-bond configuration interaction and quantum Monte Carlo’. Dit onderzoek, gefocust op quantummechanische simulaties voor nieuwe materialen in zonne-energie, streeft naar een nauwkeurige en interpreteerbare methode voor lichtgedreven processen. Het richt zich specifiek op de studie van cyanine-kleurstoffen met toepassingspotentieel in upconversion-materialen. Deze doorbraken zullen bijdragen aan een beter begrip van foto-excitatieprocessen in relatie tot chemische structuren.

***

Oud KNCV-voorzitter Henk Schenk overleden

Oud KNCV-voorzitter (1984) Henk Schenk is in september 2023 op 84-jarige leeftijd overleden. Prof. Schenk was hoogleraar in kristallografie aan de Universiteit van Amsterdam en heeft in zijn carrière talrijke publicaties over kristallografie geschreven. Ook vervulde hij talloze nevenfuncties zoals president van de IUCr (International Union of Crystallography), de SON-werkgemeenschap voor Kristal- en Structuuronderzoek, decaan van de Uva en natuurlijk voorzitter van de KNCV.

***

Boelo Schuur_foto is rechtenvrij_16.01.2024 (klein)

Boelo Schuur

Boelo Schuur Wetenschappelijk Vice-President van de EFCE

KNCV- en NPT-lid Boelo Schuur is vanaf 1 januari 2024 de nieuwe Wetenschappelijk Vice-President van European Federation of Chemical Engineering (EFCE). Als hoogleraar Sustainable Separation Technology aan de Universiteit Twente richt Schuur zich voornamelijk op affiniteitsvloeistofseparaties, met specifieke aandacht voor toepassingen in biorefinaderijen en (biogebaseerde) circulaire chemicaliën. In zijn visie voor de EFCE, legt Boelo nadruk op educatie, training en het stimuleren van duurzame ontwikkeling via werkgroepen en secties. Als Wetenschappelijk Vice-President streeft Boelo ernaar deze entiteiten te begeleiden naar een gezamenlijk begrip van duurzaamheid en deze boodschap breder te verspreiden binnen de samenleving.

***

Thieme Chemistry Journals Award 2024

KNCV-lid Robert Pollice (Assistant Professor for Computer-Aided Organic Synthesis aan de RUG) is een van de winnaars van de Thieme Chemistry Journals Award. De prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan ‘up-and-coming’ onderzoekers in de vroege stadia van hun onafhankelijke carrière.

***

Grant voor nieuwe antibiotica

KNCV-lid Willem Velema, universitair docent fysisch organische chemie aan de Radboud University Nijmegen, ontvangt €340.000 van de NWO (Dutch Research Council) voor toegepast pre-klinisch onderzoek naar nieuwe antibiotica binnen zijn project ‘Next-generation Antisense Antibiotics’. De financiering is toegekend vanuit het NACTAR-programma, dat zich richt op onderzoek naar nieuwe bronnen en alternatieven voor, aldus Radboud Faculty of Science op LinkedIn.

***

Nieuw lid KAGB

Koen Augustyns, hoogleraar Medicinale Chemie en tevens voorzitter van KVCV-sectie Medicinale Chemie en Chemische Biologie werd uitgekozen als één van de zeven nieuwe leden van De Koninklijke Academie voor Geneeskunde van België (KAGB). De KAGB adviseert de Vlaamse overheid en rijk verschillende prijzen uit om wetenschappelijk onderzoek te bevorderen.

***

Stefania Grecea

Stefania Grecea

Beeld: L. Dingemans

NWO ‘Take-off’ subsidie

KNCV-lid Stefania Grecea (UvA) van de Functional Materials groep bij het Van ’t Hoff Institute for Molecular Sciences heeft van NWO een ‘Take-off’-subsidie van €40.000 ontvangen. Ze gaat hiermee de commerciële haalbaarheid onderzoeken van een nieuwe methode voor de gecontroleerde groene synthese van kern-schil nanodeeltjes voor biomedische toepassingen.