In Noord-Ierland is een parfum ontwikkeld dat sterker ruiken naarmate je harder zweet. En het neutraliseert ook nog de geurcomponenten in het zweet, schrijven onderzoekers van Queen’s University Belfast in Chemical Communications.

Als basis voor het parfum gebruiken ze een ionische vloeistof, die per definitie niet (of hooguit nauwelijks) verdampt. Als kation dient hierbij een aldehyde. De eigenlijke geurstof is een alcohol, die met zo’n aldehyde kan reageren tot een hemiacetaal. Beide componenten zijn zó gekozen dat de combinatie van hemiacetaal en het gebruite anion zich nog steeds als een ionische vloeistof gedraagt.

Komt hier water uit zweet bij, dan reageert dat met het hemiacetaal. De geurstof wordt afgesplitst. Die is per definitie wél vluchtig (anders was het geen geurstof), verdampt uit de vloeistof en doet zijn werk.

De bedenkers claimen tevens dat de ionische vloeistof op ongeveer dezelfde manier ook de zwavelverbindingen (thiolen) in het zweet kan binden. Die ruik je daarna dus niet meer.

In samenwerking met een cosmeticafabrikant wordt momenteel onderzocht of de uitvinding praktisch bruikbaar is. Projectleider Nimal Gunaratne kan zich trouwens voorstellen dat er ook heel andere toepassingen zijn te bedenken voor deze manier van vochtgestuurde dosering.

bron: Queen’s University