Huidschilfers van NASA-medewerkers kunnen Mars-meting vervuilen

Geduldig graaft de NASA robot Phoenix na een succesvolle landing de grond van Mars af op zoek naar organisch materiaal. Volgende week hoopt het team van NASA hun nieuwste instrument in actie te laten komen, de Thermal and Evolved Gas Analyzer (TEGA), een soort massaspectrometer. Hiermee testen ze het eerste grondmonsters op de aanwezigheid van koolstof, op zoek naar leven op Mars.

Het apparaat kan de bodem en ijsmonsters verhitten tot 1000 graden Celsius, wat wellicht meer resultaat oplevert dan zijn voorganger, de Viking, van de bodem van Mars haalde. Ook graaft de Phoenix in de buurt van de noordpool van Mars, waar stoffen minder snel geoxideerd worden.

De vraag is echter of deze metingen wel iets intelligents gaan opleveren. Volgens sommige NASA-wetenschappers is het apparaat zo gevoelig, dat die monsters ook best koolstof kunnen meten uit vervuilingen die het ruimteschip van de aarde heeft meegenomen.
Delen van het apparaat zijn namelijk niet goed ingepakt op aarde, en alleen schoonmaken met alcohol helpt ook niet.

Voor de zekerheid hebben NASA-medewerkers een blokje keramisch glas naar de robotarm geklust, die als het goed is koolstofvrij is.

Nu maar hopen dat er geen technisch medewerker met roos aan het apparaat geklust heeft…

Bron: Nature News

Onderwerpen