De X-Prize Foundation looft twintig miljoen dollar uit voor de beste technieken om CO2 uit energiecentrales op te vangen en om te zetten in iets nuttigs. Deelnemers hebben een half jaar om zich in te schrijven voor de NRG COSIA Carbon XPrize, zo werd zojuist bekend.

In feite zijn het twee competities: een voor kolencentrales en een voor aardgasgestookte centrales.

Elke competitie kent drie rondes. In de eerste ronde, die zich afspeelt in het voorjaar van 2016, worden ingeidende plannen beoordeeld op technische en economische haalbaarheid. In elke competitie gaan 15 teams door naar de tweede ronde, waarvij ze een jaar krijgen om hun techniek op pilotplantschaal te demonstreren met gesimuleerde rookgassen.

Per competitie gaan de vijf beste technieken door naar de derde ronde, waarbij ze $2,5 miljoen onderling mogen verdelen als ‘mijlpaalbetaling’. In een testfaciliteit bij een echte energiecentrale moeten ze vervolgens een demonstratieplant bouwen, die ze vanaf mei 2019 negen maanden moeten laten draaien. Wie in die periode de meeste CO2 omzet en er de meest waardevolle producten van weet te maken, een ‘Grand Prize’ van $ 7,5 miljoen. De uitreiking is in maart 2020.

Initiatiefnemers zijn het Amerikaanse energiebedrijf NRG en een club van dertien teerzandverwerkers, genaamd Canada’s Oil Sands Innovation Alliance. Zij hebben uiteraard alle belang bij opvang van hun eigen CO2, omdat het alternatief wel eens zou kunnen zijn dat ze de tent kunnen sluiten.

bron: C&EN