De gezonde aspecten van sport zijn binnenkort verkrijgbaar in een pilletje

Geen zin om naar de sportschool te gaan? Met een enkel pilletje veranderden Amerikaanse onderzoekers gewone muizen in lange-afstandlopers. Ook zouden de medicijnen spierziektes, stofwisselingsziekten en overgewicht tegen kunnen gaan, zo schrijven de onderzoekers in het gerenommeerde Cell.

Een tweetal signaalpaden liggen aan de basis van deze ontwikkeling. Uit eerder onderzoek bleek al dat muizen in ware marathonlopers veranderden door de genetische schakelaar PPAR delta te activeren, een regulator voor de verbranding van vetzuren in de spieren. Toen de onderzoekers dat probeerden te herhalen met het medicijn GW1516, kregen de muizen echter wel de lage vetgehaltes en bloedsuikers van sporters, maar ze liepen er niet langer door.
De onderzoekers toonden hun eigen lange adem door de muizen elke dag 50 minuten te laten fitnessen in de tredmolen. Wat bleek? Als de muizen elke dag zo’n blokje om maken, neemt het uithoudingsvermogen wél toe.

Dat komt door de rol van energiedrager ATP. Bij sporten wordt ATP in de spieren omgezet in AMP, wat de productie van ATP vervolgens weer stimuleert om de spieren van de broodnodige energie te voorzien. Nadat de onderzoekers ook een tweede stofje – AICAR - toedienden dat de AMPK-receptor activeert, lukte het ze om ongetrainde muizen maar liefst 44 procent langer te laten lopen. Ruwweg vergelijkbaar met de vooruitgang van een goed getrainde muis.

Overigens hoeven Olympische sporters nu niet direct naar het lab rennen: voor beide medicijnen hebben de onderzoekers al een bloedtest uitgedokterd. Om die test nog voor het einde van deze spelen af te krijgen wordt samengewerkt met de World Anti-Doping Association.

Bron: Salk Institute for Biological Studies

Onderwerpen