In de VS is een lab-op-een-chip ontwikkeld waar 96 geminiaturiseerde ‘Western blots’ op zitten. Je kunt er het concentratieverloop van honderden eiwitten tegelijk mee bekijken, bijvoorbeeld in een kankercel, zo melden Richard Jones en collega’s (University of Chicago) op de website van Nature Methods.

De ‘micro-western array’ ondervangt de belangrijkste nadelen van de klassieke Western-blottechniek, waarbij eiwitten worden gescheiden via gel-elektroforese om ze daarna met specifieke antilichamen te identificeren. Die nadelen zijn dat je vrij grote monsters nodig hebt, slechts een paar eiwitten tegelijk kunt meten en jezelf blauw betaalt aan de antilichamen.

 

Op de micro-array kun je 96 analyses tegelijk inzetten. Je kunt dus één monster op 96 verschillende manieren analyseren, zodat je 96 maal zo veel eiwitten kunt onderscheiden als vroeger. Bovendien ligt de hoeveelheid benodigde reagentia in de ordegrootte van nanoliters.

 

Als proef op de som hebben de onderzoekers gekeken wat er nu écht gebeurt wanneer je speelt met de concentratie van de epidermale groeifactorreceptor (EGFR) in kankercellen. Ze konden voor het eerst 91 fosforyleringssites op 67 verschillende eiwitten bekijken bij 5 verschillende EGFR-concentraties. De resultaten suggereren dat EGFR-activering verschillende andere receptoren stimuleert. Met klassieke analysemethoden zou dat nooit zijn opgvallen.

 

bron: University of Chicago Medical Center

Onderwerpen