Gebruikersinformatie rimpelvullers schiet tekort

De mogelijke risico’s van rimpelvullers moeten duidelijker aan patiënten worden doorgegeven. Het huidige label wijst hier niet genoeg op; zo luidt het advies van een team van medisch experts aan de FDA.

Rimpelvullers zijn biologisch afbreekbare gels die onder een rimpel geïnjecteerd worden, waardoor de rimpel vervaagt of zelfs verdwijnt. Het spul is gebaseerd op hyaluronzuur, een glycosaminoglycaan die een belangrijk onderdeel van de extracellulaire matrix vormt. Plastisch chirurgen maken er vaak gebruik van.

De FDA overweegt om rimpelvullers strenger te reguleren. Daarom vroeg ze een panel van onafhankelijke medisch adviseurs om hun mening. De experts vinden inderdaad dat de huidige gebruikersinformatie over rimpelvullers niet adequaat genoeg is. Op het label moet ook komen te staan dat door het gebruik ervan, langdurige effecten kunnen optreden zoals bobbels onder de huid of littekens.

Dit advies wordt ondersteund door data over patiënten die na behandeling met rimpelvullers klachten kregen. De meest gehoorde klachten zijn zwellinkjes en roodheid; complicaties die te verwachten zijn. Maar ook zijn er gevallen bekend van verlamming, misvorming en allergische reacties.

Ook maakt het panel zich zorgen om verkeerd gebruik. Zo worden de rimpelvullers vaak ingezet om lippen op te pompen; die zijn extra gevoelig en bovendien zijn de middelen hier nooit voor getest. Ook artsen schrijven het middel nogal eens onterecht voor.

Bron: USA Today

Onderwerpen