James Watson krijgt zijn Nobelprijsmedaille terug. De Russische multimiljardair, die hem vorige week op een veiling kocht, betaalt hem wél maar vindt dat zo’n medaille bij de winnaar thuishoort.

Watson (86) won de Nobelprijs voor medicijnen in 1962, voor de ontdekking van de dubbele helixstructuur van DNA. Vorige week werd hij de eerste Nobelprijswinnaar uit de geschiedenis die zijn medaille nog vóór zijn dood verkocht. De veiling, bij Christie’s, bracht het recordbedrag van 4,1 miljoen dollar op. Ter vergelijking: die van zijn medewinnaar, de in 2004 overleden Francis Crick, was vorig jaar goed voor slechts 2,27 miljoen.

Watson wilde het geld onder meer schenken aan enkele instituten waar hij ooit onderzoek heeft mogen doen, zoals de University of Chicago, Clare College in Cambridge en het Cold Spring Harbor Laboratory. Hij maakte er geen geheim van dat het een poging tot rehabilitatie was, na een paar ongelukkige uitspraken over het IQ van Afrikanen die er in 2007 toe leidden dat hij door de hele wetenschappelijke wereld werd uitgekotst.

De koper bleef in eerste instantie anoniem. Maar nu wordt duidelijk dat het Alisher Usmanov is, de oprichter van het ijzererts- en telecomconcern USM Holdings, tevens eigenaar van de Engelse voetbalclub Arsenal en volgens persbureau Bloomberg de rijkste inwoner van Rusland met een geschat vermogen van 14,4 miljard dollar.

En Usmanov heeft laten weten dat hij het ‘onacceptabel’ vindt dat een eminente wetenschapper zich gedwongen ziet zijn Nobelmedaille van de hand te doen. Zeker omdat Watson heeft bijgedragen aan kankeronderzoek en Usmanovs vader aan die ziekte is overleden.

Hij rekent dus gewoon af met Christie’s maar stuurt de medaille retour. Over die Afrikanen geen woord, overigens.

bron: Bloomberg, The Independent e.v.a.