Reparatie-RNA maakt hergroei organen zebravis mogelijk

Als zebravissen hun vinnen verliezen, kunnen ze die in twee weken week opnieuw laten groeien. Ook andere organen en weefsels kunnen terugkomen, zoals hartweefsel en delen van het oog.

Wetenschappers van Duke University Medical Centre wilden wel eens weten hoe de vis zichzelf nu kan repareren. Bij mensen kunnen ze dan ook op zoek naar dergelijke reparatiemechanismen, die misschien ingezet kunnen worden bij hartkwalen en beschadigingen aan de ruggengraat.

Het regenererende microRNA , Micro-RNA 133 genoemd, blokkeert nieuwe weefselgroei totdat het beestje weer weefsel nodig heeft. Wordt een vin bijvoorbeeld door een grotere soortgenoot afgehapt, dan daalt de concentratie microRNA 133 en groeit de vin weer terug.


De wetenschappers ontdekten dat de groei direct afhankelijk was van de hoeveelheid micro-RNA 133. Gaat de concentratie omhoog, dan groeit de vin langzamer. Haal je het niveau MicroRNA 133 juist omlaag, dan groeit de vin sneller, zo melden de onderzoekers in Genes & Development.

Volgens hoofdonderzoek Kenneth Poss, is het logisch dat het regelsysteem van de zebravis werkt met het uitschakelen van een remmend microRNA, in plaats van met het aanzetten van een stimulerend microRNA. “ De vissen hebben waarschijnlijk mechanismen nodig die ongecontroleerde groei te remmen.”

Poss gelooft dat de mens ook deze regenererende microRNA’s hebben, maar dat die ergens verbogen zijn in ons genoom. De uitdaging is nu om die microRNA’s te vinden en te blokkeren.

Bron: Duke Health.org

Onderwerpen