Met succes cortisol geven aan een heroïneverslaafde in plaats van een shot heroïne? Zo ver is het nog niet, maar onderzoekers van de universiteit van Basel en het RadboudUMC laten zien wel de lust naar een nieuwe dosis afneemt wanneer verslaafden voor hun shot heroïne eerst cortisol krijgen.

Bekend is dat stress ervoor kan zorgen dat de hunkering naar heroïne toeneemt. Van stresshormoon cortisol was nog niet bekend welke invloed dit op de verslaving zou hebben. Al eerder wist met dat het middel ervoor zorgt dat het brein lastiger herinneringen kan ophalen. Zo wordt het in sommige gevallen gegeven aan patiënten die een traumatische ervaring ‘moeten’ vergeten. Het onderzoeksteam had de hypothese dat cortisol er ook voor zou kunnen zorgen dat de hersenen de hunkering naar een nieuwe dosis heroïne ‘vergeten.’


In (Nature) Translational Psychiatry laat het onderzoeksteam deze week zien dat heroïneverslaafden die 105 minuten voor hun dosis heroïne 20 mg cortisol krijgen gemiddeld 25 % minder hunkeren naar een nieuwe dosis dan verslaafden die van te voren een placebo krijgen.

Vervolgstudies staan al gepland. Het team wil kijken of cortisol ook werkt bij andere verslavingen zoals nicotine, alcohol en of het middel werkzaam is bij mensen met een gokverslaving.

Bron: Translational Psychiatry