Duitse onderzoekers hebben een valhelm voor fietsers ontwikkeld die gaat stinken wanneer er barstjes in zitten. Zo weet je zeker dat je niet te vroeg een nieuwe helm koopt maar ook niet te laat, stelt het Fraunhofer-Gesellschaft.

De uitvinding van het Fraunhofer-Institut für Werkstoffmechanik IWM in Freiburg berust op op bolletjes van poreus siliciumoxide, die worden verzadigd met een olie-achtige geurstof. Daar omheen zit een gasdicht omhulsel van melamine-formaldehydehars.

 

De bolletjes, met een diameter van 1 tot 50 micrometer, worden door de polypropeen toplaag van de helm gemengd. Daarbij moet de melaminehars sterk genoeg zijn om de temperaturen van 200 tot 300 graden Celsius en de drukken tot 100 bar te overleven, die optreden tijdens het spuitgietproces

 

De mechanische sterktes van de verschillende materialen worden zo op elkaar afgestemd dat de melaminehars het net iets eerder begeeft dan de polypropeen matrix. Via computersimulaties wordt bepaald hoeveel bolletjes je moet gebruiken om een lichte geur te veroorzaken wanneer er kleine barstjes in de kunststof komen, en een meer uitgesproken stank wanner die barstjes gevaarlijk groot worden.

 

Het idee lijkt afgeleid van eerdere pogingen om ‘zelfhelende’ kunststoffen te maken. Dan zat er in de bolletjes een verbinding die de barst dichtpolymeriseerde. Of je op die manier de integriteit van een beschadigde fietshelm kunt garanderen, is echter zeer de vraag.

 

bron: Fraunhofer-Gesellschaft

Onderwerpen