Eiwitdetectie moet te vroeg of te laat opereren voorkomen

Leucine-rijk alfa-2-glycoproteïne (LRG) in urine is een vrij betrouwbare aanwijzing voor appendicitis oftewel blindedarmontsteking. En om het aan te tonen heb je waarschijnlijk niet eens een massaspectrometer nodig, zo melden onderzoekers van het Children’s Hospital in Boston (VS) in een artikel dat deze week door Annals of Emergency Medicine online wordt gezet.

Volgens de onderzoekers is het vooral nuttig voor het diagnostiseren van kinderen. Er circuleren schattingen dat 3 tot 30 procent van de verwijderde kinderblindedarmen helemaal niet ontstoken is. Erger is dat in 30 tot 45 procent van de gevallen pas wordt geopereerd wanneer de blindedarm al is gescheurd, wat de kans op complicaties sterk vergroot.

Voor het onderzoek werden urinemonsters van 6 patiënten met en nog eens 6 zonder appendicitis stelselmatig onderzocht met een massaspectrometer. Ook werden eiwitten aangewezen op basis van onderzoek naar genetische expressie. Het leverde in totaal 57 potentiële biomarkers op.

Vervolgens werd in de urine van 67 kinderen, die waren opgenomen met buikklachten, naar die biomarkers gezocht. 7 daarvan bleken inderdaad een aanwijzing voor een ontstoken blindedarm, en daarvan was LRG de betrouwbaarste: de diagnose klopte in 97 procent van de gevallen.

Er wordt bij aangetekend dat je LRG in urine kunt aantonen met een ‘Western blot’, en dat je er dus waarschijnlijk ook een simpel teststrookje voor moet kunnen maken. Wat wel zo handig is omdat de gemiddelde huisarts geen massaspectrometer heeft staan.

bron: Children’s Hospital Boston


Onderwerpen