In India is een vorm van tuberculose opgedoken die resistent is tegen alle bekende antibiotica. En gevreesd wordt dat deze dodelijke infectie zich razendsnel kan verspreiden en dat mogelijk ook al volop aan het doen is, melden diverse media.

Het bericht laat zich lezen als een laatste oproep voor de farmaceutische industrie om nu eindelijk eens werk te maken met de ontwikkeling van nieuwe antibiotica die nog wèl helpen. Antibiotica-R&D staat immers al jaren op een zeer laag pitje: de ontwikkeling van middelen tegen schimmelnagels is kennelijk minder risicovol en levert meer winst op.

Tot nu toe zijn 12 patiënten met de zogeheten TDR-TB (voor Totally Drug Resistant) aangetroffen. Maar dat was in één ziekenhuis in Mumbai, waar de medische staf de kennis, de middelen en het geduld had om al die antibiotica (eveneens een stuk of 12) ook daadwerkelijk uit te proberen. Ze zijn 2 jaar bezig geweest voordat ze besloten dat echt niets hielp en dat ze beter alarm konden slaan.

Vermoed wordt dan ook dat dit het topje van de ijsberg is en dat in andere ziekenhuizen nog veel meer patiënten liggen die niet als zodanig zijn herkend, alleen al omdat daar de benodigde lab-faciliteiten ontbreken. Om maar niet te spreken over het aantal mensen dat thuis ligt dood te gaan.

Bovendien kwamen de 12 bekende patiënten allemaal uit de sloppenwijken, wat de kans nòg groter maakt dat ze andere mensen hebben besmet. Niet voor niets komt tuberculose in India verhoudingsgewijs zeer veel voor.

Het is overigens niet de eerste keer dat tuberculosestammen opduiken wat niets tegen helpt. Eerder zijn gevallen gemeld in Italië en in Iran, maar voor zover bekend bleven die uitbraken beperkt tot een klein aantal mensen.

Met de nadruk op ‘voor zover bekend’. Het probleem zou wel eens veel groter kunnen zijn dan de medische wetenschap tot nu toe weet.

bron: BBC News, Wired e.v.a

Onderwerpen