Je kunt met spectinamides, aanpassingen van het antibioticum spectinomycine, effectief tuberculose bestrijden. Dit stellen onderzoekers van het St. Jude’s Children Research Hospital in Nature Medicine.

De onderzoekers maakten de spectinamides door de chemische structuur van spectinomycine te veranderen. Spectinomycine zelf werkt in zijn geheel niet tegen tuberculose.

De onderzoekers bekeken van verschillende spectinamides hoe goed ze waren in het verminderen van de hoeveelheid schadelijke bacteriën in de longen van muizen met tuberculose. Het ging hierbij om zowel de actieve als de chronische variant. Een van de spectinamides, een analoog genaamd 1599, bleek net zo goed of zelfs beter dan verschillende medicijnen die dokters nu vaak voorschrijven. Ook tuberculosestrengen die anders resistent waren tegen medicijnen, delven het onderspit. Daar komt bij dat 1599 geen grote bijwerkingen heeft.

De nieuwe soort antibiotica werkt tegen tuberculose door een functie van het ribosoom (de eiwitfabriek van een cel) te verstoren. Ze binden zich op een gebied op het ribosoom waar andere tuberculosemedicijnen dat niet doen. Zo kun je deze spectinamides combineren met andere medicijnen. De onderzoekers zijn al bezig met het uitzoeken van een goed medicijn om naast 1599 te gebruiken in muizen. Daarna willen ze al snel verder gaan met klinische trials.

De medewerkers van het Children Research Hospital gebruikten een driedimensionaal model om op atomair niveau te bekijken hoe spectomycine aan een ribosoom bindt. Hieruit ontwikkelden ze enige modificaties. Deze techniek heet ‘structure-based design’ en lijkt een belangrijke manier te worden om nieuwe antibiotica te ontwikkelen uit natuurlijke materialen. ‘Deze studie laat zien hoe je klassieke antibiotica, afgeleid van natuurlijke producten, kunt herontwerpen om halfsynthetische stoffen te maken die medicijnresistentie te omzeilen,’ zegt Richard Lee, hoofdauteur van het artikel.

Bron: St. Jude’s Children Research Hospital

Onderwerpen