Systeembeheerder beschuldigd van poging tot computermassamoord

Een ex-systeembeheerder uit Montville, New Jersey, wordt beschuldigd van het plaatsen van een elektronische tijdbom in de computers van zijn werkgever. Als de kwaadaardige software niet tijdig was ontdekt, waren Amerikaanse apothekers mogelijk de gegevens van 60 miljoen patiënten kwijt geweest.

Volgens zijn advocaat wilde Yung-Hsun Lin alleen maar een programma maken waarmee de harde schijven van afgedankte servers automatisch konden worden gewist.

Bovendien zouden er racistische motieven achter de aanklacht zitten, gelet op het feit dat Lin een Taiwanese immigrant is. Dat laatste is door de federale aanklager uiteraard meteen ontkend.

Lin werkte zeven jaar voor Medco Health Solutions, de grootste elektronische dienstverlener binnen de Amerikaanse gezondheidszorg. Medco verzorgt de administratie van doktersrecepten, ten behoeve van zowel verzekeraars als apothekers. Die laatsten kunnen in de Medco-databank onder meer controleren of patiënten geen gevaarlijke combinaties van medicijnen voorgeschreven krijgen. Ook worden de data gebruikt om statistisch te bepalen, hoe chronische klachten uiteindelijk het beste kunnen worden behandeld.

Lin zou twee keer hebben geprobeerd om de computersystemen van zijn baas op te blazen. De eerste keer was in 2003, toen Medco werd losgeweekt van het farmaconcern Merck en er vrees bestond voor massaontslagen. De software had op Lins verjaardag in april 2004 moeten afgaan, maar deed het niet.

Vervolgens zou Lin het programma hebben herschreven om een jaar later opnieuw een poging te wagen. Voordat het zover was, werd de bom stomtoevallig ontdekt door een systeemanalist die met een heel ander probleem bezig was.

Medco ontsloeg Lin op staande voet en schakelde de cybercrime-afdeling van de FBI in. Na bijna twee jaar onderzoek werd Lin deze week van zijn bed gelicht. Wordt hij schuldig bevonden, dan kan hij tien jaar cel krijgen.

bron: New York Times

Onderwerpen