Een dieet dat rijk is aan omega 3-vetzuren verhóógt de kans op ernstige colitis en daaruit voortkomende darmkanker. In elk geval bij muizen, zo schrijven Jenifer Fenton en collega’s (Michigan State University) in het tijdschrift Cancer Research.

De uitkomst kwam ook voor de auteurs totaal onverwacht. Omega 3-vetzuren hebben de naam dat ze ontstekingsremmend werken, en je zou dus verwachten dat ze ook de kans op darminfecties zoals colitis verlagen.

 

De onderzoekers wilden eigenlijk bepalen welke dosering je nodig hebt om dat zichtbaar te maken. Ze probeerden dat uit met zogeheten SMAD3-/- muizen, een ‘knockout’-muismodel dat dankzij een uitgeschakeld gen extreem vatbaar is voor darmontstekingen. Die muizen kregen gedurende 8 weken een dieet met verschillende hoeveelheden omega 3 (docosahexaeenzuur, C22H32O2, om precies te zijn). Daarna werden hun darmen geïnfecteerd met de bacterie Helicobacter hepaticus. Na nog eens 4 weken hetzelfde dieet werden ze gedood en ontleed.

 

Normaal gesproken tref je bij SMAD3-/- muizen, die op deze manier zijn behandeld, een milde vorm van colitis aan. Maar bij de muizen die de meeste omega 3 hadden gehad, bleek het op z’n minst ernstige colitis te zijn, en vaak zelfs darmkanker in een vergevorderd stadium. Dat die tumoren zo agressief waren gegroeid, maakt de ontdekking volgens de onderzoekers extra verontrustend.

 

Hoe het komt, is nog niet duidelijk. Maar je kunt in elk geval concluderen dat omega 3 de weerstand tegen Helicobacter hepaticus verlaagt. En het ligt voor de hand dat dat ook geldt voor andere veroorzakers van darminfecties.

 

Volgens Fenton is het dringend noodzakelijk om te bepalen wat precies een gezonde omega 3-dosering voor een mens is. Bekend was al dat het niet zo gezond is om er te weinig van binnen te krijgen, maar kennelijk kun je er ook te véél van eten.

 

Ze is nu bezig gegevens zo veel mogelijk gegevens van darmkankerpatiënten te verzamelen, in de hoop een link met hun dieet te kunnen leggen.

 

bron: Michigan State University

Onderwerpen