Het Groningse Syncom en het Nijmeegse Mercachem gaan samen verder. Met zijn tweeën willen ze de ‘belangrijkste middelgrote contract research organisation’ (CRO) in Europa worden, laten ze weten in een persbericht.

Volgens Mercachem-directeur Eelco Ebbers wordt de combinatie ‘small enough to care and large enough to matter’. Risioc-investeerder Gilde en pensioenfonds PGGM steken er extra geld in om verdere uitbreiding van de activiteiten mogelijk te maken.

Zowel Syncom als Mercachem (respectievelijk 130 en 160 medewerkers) zijn gespecialiseerd in de kleinschalige synthese van ‘kleine’ organische moleculen in opdracht van de farmaceutische industrie, als onderdeel van geneesmiddelenontwikkeling. De activiteiten overlappen elkaar voor een groot deel, al hebben beide bedrijven ook zo hun eigen specialismes. Zo is Syncom sterk in het apart houden van enantiomeren en houdt het er een webshop met generieke moleculen op na, terwijl Mercachem wat meer onderzoek lijkt te doen op eigen initiatief.

Beide bedrijven zijn universitaire spin-offs. Syncom is in 1988 opgericht door inglourious basterd Hans Wijnberg, Mercachem werd in 1997 gestart door Eelco Ebbers en Frank Leemhuis.

De combinatie gaat verder als Mercachem-Syncom Group; over de bedrijfsstructuur is nog niets bekendgemaakt, maar kennelijk is het nét geen voledige fusie.

bron: Syncom, Mercachem, FD

Extra documenten

Klik op de link om deze bestanden te downloaden en te bekijken