Door een propje vezels van bioglas in wonden te stoppen gaat genezing een stuk sneller, aldus een bericht van de American Ceramic Society. Ook is er na de genezing nauwelijks of geen littekenweefsel te zien.

Bioactief glas wordt al langer gebruikt bij het herstellen van bot maar de onderzoekers van Mo-Sci, een bedrijf in Missouri, vroegen zich af of het ook gebruikt zou kunnen worden bij wonden in zacht weefsel.

Ze besloten een bepaald bioactief boraatglas, 13-93B3, te gebruiken in plaats van bioglas met silicaat, wat meestal gebruikt wordt. Onderzoeker Steve Jung: “Onze in vitro onderzoeken lieten zien dat bioactief glas met boraat sneller reageren op lichaamsvloeistoffen dan glas met silicaat.” De beslissing om 13-93B3 te gebruiken was ook gebaseerd op het feit dat het spul calcium bevat. En calcium speelt volgens Jung een belangrijke rol bij de genezing van wonden in de huid. De exacte samenstelling van dat glas is overigens 53B2O3, 20CaO, 12K2O, 6Na2O, 5MgO, 4P2O5 (in gewichtsprocent). De diameter van de vezels varieert tussen de 300 nm en 5 µm.

Het materiaal werd getest in 12 diabetespatiënten met een open been (een wond die waarschijnlijk ontstaat door niet goed functionerende aderkleppen). Bij acht van deze patiënten waren na afloop van de studie (die een aantal maanden duurde) de wonden volledig genezen. Bij de overige vier patiënten was er zo veel verbeterd dat hun wonden waarschijnlijk kort erna ook volledig zouden genezen. De onderzoekers zagen tot hun verbazing ook dat de vezels lijken te verdwijnen. Wat er precies met de vezels gebeurt is onbekend.

De verpleegkundige Peggy Taylor, die de behandelingen van de patiënten uitvoerde, vertelt dat de wonden misschien ook waren genezen dankzij haar ervaring maar dat de snelheid waarmee de wonden genazen alleen te evenaren is met vacuümtherapie, wat duur en onpraktisch is.

Deze zomer begint een onderzoek waarin de glasvezels, dat de naam DermaFuse heeft gekregen, wordt getest in een uitgebreid onderzoek in mensen. Dit onderzoek gebeurt in samenwerking met het Center for Wound Healing and Tissue Regeneration van de universiteit van Illinois (Chicago).

Jung hoopt dat DermaFuse ook de genezing van andere wonden kan versnellen, zoals brandwonden.

Bron: American Ceramic Society

Onderwerpen