De binnenlucht die we dagelijks inademen kan vervuild zijn met PFAS, blijkt uit een studie van Green Science Policy Institute gepubliceerd in Environmental Science & Technology Letters.

Shutterstock

Beeld: Shutterstock

Lucht lijkt een onderschatte en belangrijke bron van blootstelling aan poly- en perfluoralkylstoffen (PFAS) te zijn, met name voor kinderen, zo schrijft Green Science Policy Institute naar aanleiding van hun studie. De onderzoekers gebruikten een nieuwe meettechniek om de hoeveelheid vluchtige PFAS te bepalen in verschillende soorten binnenruimtes, waaronder kleuterklaslokalen, universiteitskantoren en tapijtwinkels.

Om de hoeveelheid vluchtige PFAS te meten bevestigden de onderzoekers polyetheen bemonsteringsplaten aan de plafonds. Na veertien dagen analyseerden ze de platen met gaschromatografie-massaspectrometrie. Vervolgens vergeleken ze de gemeten luchtconcentraties met elders gerapporteerde stof- en tapijtconcentraties.

Op bijna alle locaties werden PFAS aangetroffen. Verschillende kinderklaslokalen en universiteitsruimten bleken hogere concentraties PFAS in de binnenlucht te hebben dan de opslagruimte van een buitenkledingwinkel, die vol hing met artikelen die bewerkt waren met PFAS. De hoogste concentraties werden gemeten in twee tapijtwinkels.

’PFAS werden vroeger gebruikt als vlek- en waterafstotend middel in de meeste tapijten’, aldus Maya Morales-McDevitt, hoofdauteur van het artikel in een persbericht. ’Gelukkig verkopen grote retailers zoals The Home Depot en Lowe’s nu alleen nog maar PFAS-vrije tapijten. Wij denken dat op termijn ook kleinere retailers dit zullen doen.’

Morales-McDevitt et al. (2021) Environ. Sci. Technol. Lett.

PFAS worden geassocieerd met een breed scala aan gezondheidsklachten, waaronder kanker, onvruchtbaarheid en problemen met het immuunsysteem. Alle PFAS zijn ofwel extreem persistent in het milieu of breken af tot extreem persistente PFAS.