Trekken aan molecuul heeft ander effect dan je denkt

Koolstof-koolstofbindingen breken gemakkelijker wanneer je aan de uiteinden trekt, maar dat geldt niet voor alle zwavel-zwavelbindingen. Dat betekent om te beginnen dat de mechanische stabiliteit van sommige eiwitten tot nu toe verkeerd is ingeschat, zo stelt chemicus Roman Boulatov (University of Illinois) op de website van Angewandte Chemie.

Boulatov en collega’s deden rekproeven met macrocyclische disulfides, en vonden géén verband tussen mechanische belasting en de kinetiek van de ringopening. Dat lijkt te komen doordat bij die kinetiek méér onderdelen van het molecuul betrokken zijn dan alleen de twee zwavelkernen. En aan die naburige groepen wordt niet getrokken.

Eerdere publicaties suggereerden dat bij eiwitfragmentatie de inwendige zwavelbruggen wél sneller knappen als er aan getrokken wordt. Maar volgens Boulatov was dat de verkeerde conclusie en fragmenteerden de eiwitten waarschijnlijk sneller omdat door de belasting een ander deel van de structuur werd beïnvloed.

Het goede nieuws zou kunne zijn datj e, met deze kennis in het achterhoofd, kunststoffen moet kunnen ontwerpen die bij milde mechanische belasting minder snel scheuren, of misschien zelfs scheuren in een andere richting dan die waarin je trekt.

bron: University of Illinois


Onderwerpen