Nieuw inzicht in ontwikkeling van uitzaaiingen

Het weefselfactor-eiwit, dat een essentiële rol speelt bij de bloedstolling, is tevens verantwoordelijk voor de voorspoedige groei van bepaalde kanker-uitzaaiingen. Maar dat laatste heeft niets met de bloedstolling te maken, zo schrijven Henri Versteeg en Yascha van den Berg (LUMC) en collega’s in een publicatie die deze week op de website van PNAS wordt verwacht.

In de 19e eeuw is al ontdekt dat trombose en tumoren vaak samengaan, maar het oorzakelijke verband was tot nu toe een raadsel. In 2003 ontdekte co-auteur Vladimir Bogdanov (University of Cincinnati) dat de eigenlijke boosdoener een ingekorte vorm van de weefselfactor is, die bekend is geworden als de ‘alternatively spliced tissue factor’ (asTF). Belangrijk verschil is dat deze variant wél in bloed oplosbaar is; in veel tumoren blijkt hij overvloedig aanwezig.

Tot nu toe werd aangenomen dat asTF in die tumoren vervolgens hetzelfde doet als gewone weefselfactor, namelijk bloed laten stollen. De stolsels zouden vervolgens zogeheten protease-geactiveerde receptoren op celoppervlakken activeren. “En die receptoren zouden de ‘bad guys’ zijn bij tumorgroei”, aldus Versteeg.

Maar tot zijn eigen verbazing bleek het zo niet te werken. asTF blijkt heel andere receptoren te activeren, namelijk integrine-eiwitten op het oppervlak van endotheelcellen. Dat leidt tot een cascade van signalen die uiteindelijk de vorming van bledvaten (angiogenese) bevordert en zo de tumor aan extra toevoer van voedingsstoffen helpt.

Wordt vervolgd: eerder dit jaar kreeg Van den Berg al 40.000 dollar van Sanofi-Aventis en de International Society of Thrombosis and Haemostasis voor een vervolgonderzoek.

bron: University of Cincinnati

Onderwerpen