Het gebruik van glyfosaat voor niet-commerciële doeleinden wordt verboden. Een motie van Rik Grashoff (GroenLinks) om de Wet gewasbeschermingsmiddelen in die zin aan te passen, haalde een meerderheid in de Tweede Kamer.

De stemming leidde tot gejuich bij Greenpeace, dat het liefst ziet dat het gebruik van dit onkruidbestrijdingsmiddel in de land- en tuinbouw eveneens verboden wordt.

Glyfosaat (merknaam Roundup) is oorspronkelijk een product van chemieconcern Monsanto. Het verscheen op de markt in de jaren 70 en Greenpeace merkt er fijntjes bij op dat het onderzoek, dat moest bewijzen dat het spul onschadelijk voor mensen was, indertijd door Monsanto zelf is verricht.

Dat glyfosaat wèl schadelijk is voor mensen, is nog altijd niet bewezen. Maar de laatste jaren verschijnen wel steeds meer publicaties die aantonen dat het nare gevolgen kan hebben voor proefdieren: genoemd worden geboorteafwijkingen, hormoonverstorende effecten en wellicht zelfs carcinogeniteit.

En zo’n bestrijdingsmiddel komt uiteraard maar al te gemakkelijk in het grond- en drinkwater terecht.

Wat Greenpeace helemaal de kriebels bezorgt is de gewoonte van Monsanto, met name in de VS, om er landbouwgewassen bij te leveren die via genetische modificatie ‘Roundup Ready’ oftewel resistent tegen glyfosaat zijn gemaakt. Dat sommige soorten onkruid bezig zijn om dat trekje over te nemen, maakt het nog pijnlijker.

De motie-Grashoff houdt dan ook in dat er geen serieuze reden meer is om particuliere tuinen en openbare wegen met glyfosaat te besproeien. Er zijn alternatieven genoeg op de markt.

En dan is het nu afwachten of glyfosaat de Europese REACH-stoffenwetgeving gaat overleven. Als de milieubeweging gelijk heeft, lijkt die kans niet zo groot.

bron: Greenpeace

Onderwerpen