Drie peptidemarkers in het bloed van aanstaande moeders geven samen een redelijke indicatie van de kans dat het kind te vroeg geboren wordt. Met die waarschuwing op zak kan de moeder er tenminste op rekenen en een beetje kalm aan doen, zo suggereren onderzoekers uit Utah in het American Journal of Obstetrics & Gynecology.
Sean Esplin (University of Utah) en Steven Graves (Brigham Young University, ook in Utah)vergeleken bloedmonsters van 160 vrouwen, genomen tijdens de 24e of de 28e week van de zwangerschap. Bij de helft van die vrouwen kwam het kind daarna te vroeg, bij de andere helft verliep de zwangerschap normaal.
De vrouwen mét vroeggeboorte bleken veel lagere concentraties in hun bloed te hebben gehad van een drietal peptidefragmenten, afkomstig van een eiwit genaamd ‘inter-alpha-trypsin inhibitor heavy chain 4’. Aan de hand daarvan had je ruim 80 procent van de vroeggeboortes achteraf kunnen zien aankomen, zeker als je de test uitbreidt met zes andere biomarkers die reeds bekend waren maar op zich niet specifiek genoeg.
Volgens Esplin is het denkbaar dat je vrouwen, die positief testen, een hormoonkuur geeft die de geboorte sowieso 1 tot 2 weken uitstelt. Dat zou de overlevingskansen van de baby sterk kunnen vergroten.
De universiteiten hebben inmiddels octrooi op de test. Een bedrijf genaamd Sera Prognostics heeft een licentie en hoopt volgend jaar met een diagnostische test te kunnen komen.
bron: Brigham Young University
Nog geen opmerkingen