Aan het werk als ingenieur ‘op site’ bij ABB.

ABB (Asea Brown Bovari) is een echte multinational op het gebied van energie, automatisering en petrochemische industrie. Alleen al in de Benelux heeft het bedrijf meer dan 25 vestigingen, waar zeker 3000 mensen werken. Wereldwijd werken er ruim 145.000 mensen. Voor Patricia van Rooijen (23) was ABB, na haar studie Scheikundige Technologie aan de TU Delft, een voor de hand liggende keuze aangezien er al een familielid werkte. Sinds 1 oktober werkt ze als Precom­missioning Engineer ‘op site’ op de Maasvlakte bij de divisie Oil Gas & Petrochemicals. Een mooie naam die een hele praktische functie omschrijft. Op de site waar Patricia werkt, wordt een fabriek gebouwd voor propyleenoxide en styreenmonomeren. Haar taken bestaan onder andere uit het inspecteren van leidingen die aangeleverd worden en het kijken of de tekeningen kloppen. “Het ontwerp voor de fabriek is al af, wij moeten het geheel klaar maken om de fabriek op te kunnen starten. De praktijk controleert als het ware de theorie”, vertelt ze.

Zelfstandig

Ondanks de korte periode die Patricia pas bij ABB in dienst is, heeft ze een grote mate van zelfstandigheid en verantwoordelijkheid. Zo is ze bijvoorbeeld verantwoordelijk voor het watermanagement op de site, “ al het water dat gebruikt wordt voor het schoonmaken van leidingen, maar ook bluswater, is opgeslagen in grote tanks. Ik moet in de gaten houden of ze nog wel vol zijn. Iedereen die water wil gebruiken moet dat ook aan mij doorgeven.” Begeleiding is er wel, maar ze loopt niet mee met een ervaren ingenieur. “Als er een probleem is, kan ik altijd binnenlopen bij een Senior Engineer, maar het is wel erg zelfstandig werk.” De studie die Patricia in Delft volgde is vooral van belang geweest als algemene ontwikkeling. “Je doorziet sneller problemen en daardoor kun je ze ook sneller oplossen.”

Kansen grijpen

Patricia vindt het een voordeel dat ze met deze praktische functie gestart is; “De praktijk, en zeker een project van deze omvang, vormt een goede basis voor het latere werk op kantoor. De sfeer op site is erg gezellig en de structuur is plat. Op kantoor is het natuurlijk heel anders, maar ik denk dat je daar net zo goed bij iedereen gewoon kan binnen lopen.” Wat ook een voordeel is van het werken in een groot bedrijf als ABB is dat het erg internationaal georiënteerd is, waardoor het makkelijk is om een project in het buitenland te doen. “Als je zelf duidelijk aangeeft wat je wilt, is er veel mogelijk. Het is belangrijk kansen te grijpen.”

Onderwerpen