Sommige stadsbijen gebruiken plastic zakjes en ander kunststofafval als nestmateriaal. Met hun aanpassingsvermogen is dus niets mis, schrijven onderzoekers van de universiteit van Guelph (Canada) in het tijdschrift Ecosphere.

In nesten van Megachile campanulae, een solitair levende bijensoort die gewoonlijk plantaardige harsen gebruikt als bouwmateriaal, ontdekte promovendus Scott MacIvor een grijze smurrie. Hij dacht eerst dat het kauwgom was maar röntgenanalyse en FTIR-spectrometrie wees uit dat de bij waarschijnlijk voegenkit op polyurethaanbasis had gebruikt.

Een andere soort, Megachile rotundata, bekleedt zijn nest normaal gesproken met stukjes alfalfablad maar bleek er inmiddels plastic zakjes voor te gebruiken. Onder de elektronenmicroscoop was te zien dat de fragmenten ook echt door de bij zelf waren losgeknaagd. En dat terwijl er geen gebrek aan alfalfabladeren was.

Volgens de Canadezen profiteren de bijenlarven er nog van ook: ze komen het plastic nest uit zonder de parasieten, die ze in nesten van biologisch materiaal wél vaak oplopen.

bron: University of Guelph

Onderwerpen